Wykonanie
Obok tego dania nie można przejść obojętnie. Wspaniale aromatyczne, roznoszące piękny
kokosowo-
imbirowo-
czosnkowy zapach po domu. To danie, którego już nigdy nie zamówię w restauracji [bo w restauracjach szukam inspiracji] - zbyt prosto się je robi w domu, a efekt jest powalający. No chyba, że w
kraju pochodzenia dania... z ciekawości żeby porównać i zobaczyć czy można osiągnąć coś jeszcze lepszego, a co trudno mi sobie wyobrazić. Trzeba uważać z pastą
curry - łatwo można przesadzić z jej ilością. Danie robiłam dwukrotnie - raz "na oko" - improwizując, drugi raz odmierzając składniki, by móc zamieścić tu przepis. Dałam łyżkę (z lekkim czubkiem)
curry - dla mnie w sam raz, choć bardzo ostre o czym lojalnie ostrzegam! Proponuję zacząć od łyżeczki i ewentualnie dołożyć, albo użyć innego koloru. Pasta występuje w
trzech wersjach: zielonej, czerwonej i żółtej, ta pierwsza jest najostrzejsza, a składa się z:
chili zielonego,
trawy cytrynowej,
tymianku,
kolendry siewnej,
kurkumy,
soli, galangalu, pasty krewetkowej i skórki
limonki. Jestem jej wielką fanką, zapewniam że nietrudno się z nią zaprzyjaźnić, bo może zamienić wiele dań w coś niebanalnego - a nas w kulinarnych znawców. Przepraszam, ale nie pamiętam skąd czerpałam inspirację na to danie.Składniki (6-7 porcji):4+2 łyżki
oleju1 dość duża
cebula1
papryka np. czerwona4-5 cm świeżego
imbiru4 ząbki
czosnku650 g
piersi z kurczaka300 ml
bulionu500 ml
mleka kokosowego1 łyżka pasty zielonej
curry [użyłam takiej ]12-14 ziarenek
pieprzu5
goździków (w całości)1 płaska łyżeczka
soli1 łyżka
cukru4 łyżki przecieru z
pomidorów [bardzo polecam taki ]świeża
kolendra (opcjonalnie),
ryż - najlepiej jaśminowy albo basmatiWykonanie:
Imbir,
czosnek zmiksować z 4 łyżkami
oleju.
Cebulę pokroić w kostkę,
paprykę w cienkie paski,
kurczaka także w paski.W woku (albo dużej patelni) rozgrzej 2 łyżki
oleju, smaż
cebulę i
paprykę często mieszając, po minucie dodaj
imbir zmiksowany z
czosnkiem i
olejem oraz pastę
curry i smaż jeszcze pół minuty, dodaj
kurczaka i smaż jeszcze 3-4 minuty (aż nie będzie już surowy w środku). Dodaj do
mięsa goździki, ziarenka
pieprzu, przecier z
pomidorów i
cukier. Zamieszaj. Wlej
mleko kokosowe i
bulion. Zagotuj, przykryj woka i duś na małym ogniu ok. 8 minut. Można przed podaniem posypać
kolendrą.Podawać z
ryżem.