Wykonanie
1 października 2014
Moja maszynka do
lodów sprawdza się bardzo dobrze. Przepyszne, delikatne
lody są gotowe w 30 minut. Ten przepis jest właśnie dla "maszynistów".Zapraszam na moje ulubione
lody! Stanową bazę najlepszych, mroźnych deserów, są idealnie słodkie i bardzo aromatyczne.
LODY WANILIOWE (BEZ
ŻÓŁTEK)Składniki (500 ml
lodów):250 ml
mleka4 łyżki
cukru2
laski wanilii200 ml
śmietany 30%1 szczypta
soliLaski wanilii przecinamy wzdłuż i wydobywamy miąższ za pomocą noża. Do rondelka o grubym dnie wlewamy
mleko i wsypujemy
cukier. Dokładamy ziarna
wanilii i puste laski. Całość mieszamy i umieszczamy na małym gazie. Gotujemy
mleko około 5-7 minut, a gdy zacznie bulgotać zdejmujemy je z ognia i studzimy. Do zimnej mieszanki dodajemy
śmietanę i
sól. Łączymy składniki. Wyławiamy
laski wanilii, a masę
lodową przelewamy do naszej maszynki. Postępujemy dalej zgodnie z instrukcją urządzenia (u mnie całość trwa około 30 minut).
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.