Wykonanie
Domowe
lody waniliowe można przygotować z kilku podstawowych składników bez użycia maszyny do
lodów . Jeśli tylko będziemy miksować je co 30-40 minut podczas fazy zamrażania, będą miały delikatną i kremową konsystencję.Przepis na
lody waniliowe to klasyczna receptura bazująca na kremie angielskim (custardzie). Wzbogaciłam ją o ubitą
śmietankę, aby struktura masy była jeszcze delikatniejsza.
Lody wychodzą dość mocno słodkie, więc jeśli lubicie mniej słodkie desery, możecie ograniczyć ilość dodanego
cukru.Z poniższego przepisu przyrządzicie około 600ml
lodów .
Lody wanilioweSkładniki:250ml
mleka150ml
śmietanki 30%3
żółtka60-80g
cukru pudru1
laska waniliiWykonanie:- do rondelka wlać
mleko, dodać połowę
cukru, ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż
laski wanilii oraz samą laskę, wszystko zagotować, zdjąć z palnika, wyjąć
laskę wanilii, odstawić-
jajka umyć, sparzyć,
białka zachować do innego przepisu,
żółtka utrzeć z pozostałym
cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy- do ucieranych
żółtek wlać cienkim strumieniem gorące
mleko, cały czas mieszając łyżką lub szpatułką- mieszankę przelać do rondelka, podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje UWAGA! mieszanki nie można zagotować, gdyż może się zwarzyć; masa powinna jedynie lekko oblepiać łyżkę, a nie wyraźnie zgęstnieć- rondelek z gotową mieszanką wstawić od razu do zlewu napełnionego zimną
wodą i mieszając, doprowadzić do ostudzenia masy- zimną
śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ostudzonym kremem angielskim, całość schłodzić- mieszankę przełożyć do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji producenta- gotowe
lody przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki
lody można również przygotować bez maszyny:- mieszankę przełożyć do szczelnego, dość dużego pojemnika lub miski (miskę przykryć szczelnie folią spożywczą), włożyć do zamrażarki- przez pierwsze kilka godzin co 30-40 minut wyjmować
lody i miksować, aby rozbić tworzące się kryształki
lodu- gęstniejące
lody przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki- jeśli zostawimy
lody na 1-2 dni w zamrażarce, przed podaniem należy wyjąć je nieco wcześniej, aby zmiękły