Wykonanie
LODY WANILIOWESkładniki:
laska wanilii1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru pudru1/2 litra
śmietanki 30%3
żółtkaDo garnka wsypujemy
cukier, dorzucamy rozkrojoną wzdłuż
laskę wanilii i wlewamy
mleko.Gotujemy na małym ogniu (często i gęsto mieszając). Po doprowadzeniu do wrzenia wyjmujemy
wanilię, zeskrobujemy z niej tyle pestek ile się da. Dodajemy je do
mleka. Całość odstawiamy do wystygnięcia.W osobnej misce ubijamy
żółtka. Dodajemy stopniowo wystudzone
mleko, ciągle masę ubijając.Znów całość przelewamy do garnka i gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Gdy będzie przywierać do
spodu garnka, zdejmujemy ją z ognia i chłodzimy. Dodajemy
śmietankę. Przelewamy do pojemnika i chłodzimy 2-3 godziny.Podajemy z dowolnymi dodatkami.