Wykonanie
Chodziły za mną domowe
lody - takie kremowe,
śmietanowe, jakie były sprzedawane w białostockiej kawiarni Hortex w sreberku na wagę albo w budce na Plantach.W końcu dzięki okazyjnej ofercie jednego z supermarketów – mam maszynę Silvercrest do robienia domowych
lodów:)Zatem
żółtka,
śmietana,
mleko i można przystąpić do kręcenia..
lodów :)I chociaż obawy miałam co do samych
żółtek, bo nasuwała mi się jedna myśl: Co dają
jajka lodom? Salmonellę :p Dlatego najpierw sparzyłam
jajka, a
potem wolałam trochę je podgrzać.
Lody wanilioweSkładniki:200 ml
mleka250 ml
śmietany 30%2
żółtka5 łyżek
cukru pudru1
cukier waniliowyJajka sparzyć gorącą
wodą.
Żółtka ubić z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym mikserem, dodać
mleko i następnie chwilę gotować na niewielkim ogniu, zestawić schłodzić, aby masa była letnia. Ubić
śmietanę, wymieszać razem. Wlać do maszyny do
lodów i ustawić timer na 30-40 minut. Po tym czasie wstawić do zamrażalnika.
Ale
lody bajeczne – smak pyszny. Na tej bazie zrobiłam też
truskawkowe – przepis wkrótce.Przepis bierze udział w akcji: