ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

nazwa

Wykonanie

Wszystko bardzo szybko dojrzewa / przejrzewa w tym roku. Najpierw były truskawki po których zostało już tylko wspomnienie i kilka słoiczków z dżemem. Czereśnie i wiśnie zniknęły w tempie zastraszającym ze straganów. Porzeczki mi umknęły. I borówki. I agrest. Nim się obejrzałam pojawiły się owoce, które mi kojarzą się raczej z jesienią niż latem. Cóż, sezon śliwkowy uważam za otwarty.
Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
200 g miękkiego masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
skórka z 1 cytryny
1 jajko
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
5 łyżek śmietany 18%
masa śliwkowa
1 i 1/2 kg śliwek węgierek
50 g rodzynek
3/4 szklanki cukru
50 ml wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zarabiamy ciasto.
Mąki przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto energicznie (musi być jednolite, bez grudek). Następnie dzielimy je na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt naszej blaszki do pieczenia. Jednym plackiem wylepiamy formę.
Przygotowujemy masę śliwkową.
Wydrylowane śliwki łączymy z cukrem, rodzynkami i wodą. Dusimy owoce 15 minut, aż nieco rozmiękną i puszczą sok. Część soku odlewamy i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Wlewamy ją do owoców i całość jeszcze 5 minut gotujemy. Odstawiamy masę do przestudzenia. Gdy nieco zgęstnieje wykładamy ją na ciasto. Całość przykrywamy drugim plackiem. Ciasto nakłuwamy delikatnie widelcem i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Gotowe i przestudzone oprószamy obficie cukrem pudrem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/08/kruche-ciasto-ze-sliwkami.html