Wykonanie
Czasem rozpiera mnie energia i czuję wewnętrznie, że muszę się wyżyć kulinarnie. Tak było i w tę sobotę. Nie namyślając się długo zakasałam rękawy i wzięłam się do roboty. Powstało ciacho, które cieszy zarówno oko (przynajmniej moje), ucho (wszyscy, aż mlaskali, gdy je jedli), jak i podniebienie. Jest kwaskowate (jak przystało na porządne ciasto z
wiśniami), puszyste i mocno
śmietankowe.Składniki:1 i 1/2
biszkopta siostry Anastazji
galaretka wiśniowa1 kg wydrylowanych
wiśni1 łyżka
cukru2 łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki
wodymasa śmietankowa400 g
serka mascarpone500 ml
śmietany 30%1 opakowanie
śmietany Śnieżki100 g
czekolady białejmus
wiśniowy do dekoracji100 g
serka mascarponegarść wydrylowanych
wiśni1 łyżeczka
cukru50 ml
wodyponcz
wiśniowy50 ml
soku wiśniowego3 łyżki
spirytusuPieczemy
biszkoptowe blaty.Tort składa się z dwóch blatów jasnych i jednego
czekoladowego. Najpierw pieczemy
biszkopta jasnego (z 6 jaj itd.), którego dzielimy wzdłuż na 2 równe części. Następnie ilość składników zmniejszamy o połowę (3
jajka itd.) i pieczemy
biszkopta czekoladowego, kosztem
mąki dodając 2 łyżki
kakao.Przygotowujemy
galaretkę wiśniową.Wydrylowane
owoce umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Dodajemy
cukier i całość podgrzewamy, aż
wiśnie puszczą sok (odlewamy 50 ml do ponczu).
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy ją do
owoców. Gotową
galaretkę gotujemy chwilę, ściągamy z ognia, studzimy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Przygotowujemy poncz.Sok łączymy ze
spirytusem.Przygotowujemy masę
śmietankową.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce (co 30 sekund należy ją przemieszać).
Śmietanę ubijamy ze
Śnieżką na sztywną pianę. Dolewamy wystudzoną
czekoladę. Miksujemy. Następnie wkręcamy
serek mascarpone (dodajemy go łyżka po łyżce, by
śmietana nie opadła). Masę odstawiamy do lodówki na 2 godziny.Przygotowujemy mus
wiśniowy.W rondelku o grubym dnie umieszczamy
wiśnie. Dodajemy
cukier i
wodę. Całość podgrzewamy około 5 minut, aż
owoce puszczą sok i zmiękną. Rozcieramy je widelcem i ściągamy naczynie z ognia. Pulpę przecieramy przez sito. Sok wlewamy ponownie do rondelka i podgrzewamy go (cały czas mieszając), aż prawie cała
woda odparuje (powinno nam zostać około 2 łyżek musu).
Serek mascarpone ucieramy. Dodajemy zagęszczony sok z
wiśni. Łączymy składniki.Składamy tort.Bezpośrednio na paterze układamy pierwszy, jasny blat z
biszkopta. Nasączamy go ponczem. Następnie rozsmarowujemy 1/2
galaretki wiśniowej i 1/3 część masy śmietankowej. Całość przykrywamy blatem
czekoladowym. Ponownie nasączamy
biszkopta. Wykładamy pozostałą
galaretkę i 1/3 część masy śmietankowej. Na sam wierzch wędruje ostatni, jasny blat. Ciasto pokrywamy dokładnie masą
śmietankową. Dekorujemy je musem
wiśniowym, dodajemy
czekoladowego motyla i odstawiamy do lodówki na całą noc.