Wykonanie
Truskawki mają to do siebie, że są, są, są i nagle ich nie ma. Warto więc już teraz pomyśleć o zimie. A zimą najlepiej smakują
przetwory własnej roboty.
Konfitury owocowe znikają ze spiżarni w tempie zastraszającym. Czas więc zakasać rękawy i zamknąć lato w słoiczkach. Moja mama postanowiła ułatwić sobie zadanie i wykorzystała
cukier żelujący, ja zaś postawiłam na tradycję i smażyłam
truskawki 2 dni z niewielką ilością
cukru. Ciężko stwierdzić, który sposób jest lepszy. Jeśli chodzi o wydajność, to zdecydowanie mama wygrywa (5:1). Z kolei patrząc na ilość zużytego
cukru, a tym samym kaloryczność, zdecydowanie mój
dżem jest lepszy.
DŻEM TRUSKAWKOWYSkładniki:Sposób mojej mamy (5 słoiczków o pojemności 150 ml):1 kg
truskawek1 kg
cukru żelującego 1:11 łyżka
soku z cytrynySposób mój (1 słoiczek o pojemności 150 ml):1 kg
truskawek300 g
cukru1
laska wanilii2 łyżki
soku z cytrynyskórka z 2
cytrynPrzygotowujemy
dżem sposobem mojej mamy.
Truskawki myjemy dokładnie. Usuwamy szypułki, a
owoce umieszczamy w kielichu blendera. Rozcieramy je na gładką pulpę.
Owocową masę wlewamy do dużego garnka. Dodajemy
sok z cytryny i
cukier żelujący. Całość podgrzewamy, do czasu aż składniki się połączą (
cukier musi się całkowicie rozpuścić). Następnie ściągamy naczynie z ognia. Mieszamy jednak masę dalej (wytworzona piana musi zaniknąć). Gotowy produkt rozlewamy do wyparzonych słoiczków. Pojemniki zakręcamy dokładnie i odwracamy do góry dnem. Po około 30 minutach
konfiturę odwracamy. Tak przyrządzony
dżem możemy przechowywać w chłodnym miejscu nawet do roku.Przygotowujemy
dżem moim sposobem.
Truskawki myjemy dokładnie. Usuwamy szypułki, a
owoce umieszczamy w dużym garnku. Zasypujemy je 3 łyżkami
cukru i odstawiamy na 3 godziny w nasłonecznione miejsce. Po wyznaczonym czasie zlewamy sok, a
owoce przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dodajemy do nich przekrojoną wzdłuż
laskę wanilii, sok i
skórkę z cytryny oraz
cukier. Całość prażymy na niewielkim ogniu minimum 30 minut bez przykrycia. Następnie naczynie ściągamy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce. Drugiego dnia rano ponownie podgrzewamy pulpę z
truskawek (30 minut). Ściągamy naczynie z ognia i znów studzimy. Po około 12 godzinach znów masę podgrzewamy 30 minut. Jeszcze gorący
dżem rozlewamy do wyparzonego słoiczka. Pojemniki zakręcamy dokładnie i wekujemy je pod kocem . Tak przyrządzony
dżem możemy przechowywać w chłodnym miejscu nawet do roku.