Wykonanie
Kupując
dżem truskawkowy w sklepie natrafimy na "
dżemy" zawierające jedynie kilkanaście procent owców a do tego konserwanty, barwniki i zagęszczacze. Dlatego warto przygotować swoje zapasy kiedy cena
truskawek jest niska.Ja swoje zebrałam własnoręcznie ( z pomocą syna, który przy okazji miał mnóstwo zabawy ) na okolicznej farmie dzięki
czemu cena była jeszcze niższa.Do zagęszczenia
dżemów użyłam pektyny
jabłkowej. Na moim opakowaniu zalecano użycie 1 kg
owoców, 1 kg
cukru i 8 g pektyn, moim zdaniem kilogram
cukru to zdecydowanie za dużo także dodałam mniej
cukru a więcej pektyny.Możecie użyć także
cukru żelującego, należy jednak zauważyć, że
cukier żelujący 2:1 i 3:1 będzie zawierał konserwant ( np kwas
sorbowy ).
Z przepisu możecie uzyskać 3 rodzaje
dżemu :*
Dżem z dużymi kawałkami
truskawek ( idealny np do deserów ) -
truskawki pozostaw w całości, większe przekrój na połówki.*
Dżem z mniejszymi kawałkami
owoców ( idealny np do naleśników ) -
truskawki pokrój na kawałki, połówki bądź ćwiartki jeśli są duże - ten jest na zdjęciach ;)*
Dżem z małymi kawałkami
owoców ( świetny do kanapek ) -
truskawki po dodaniu
soku z cytryny ugnieć.
Składniki :* 1 kg
truskawek,* 500 g
cukru,* 15 g pektyny,* sok z połowy
cytryny,
Przygotowanie :Włóż
truskawki do garnka w całości lub pokrojone na kawałki, dodaj
sok z cytryny i postaw nad niewielkim ogniem.Gdy
truskawki zaczną się gotować puszczą sok.Gotuj je około 15 minut często mieszając. Następnie dodaj
cukier zmieszany z pektyną.Całość gotuj około 30- 40 minut od czasu do czasu mieszając.Możesz zdejmować i wyrzucać "pianę", która będzie się zbierała na wierzchu ale nie jest to konieczne.Po 30 minutach
dżem powinien być gotowy. Aby to sprawdzić wystarczy włożyć talerzyk do zamrażarki a następnie na zimny wyłożyć
dżem. Jeśli po chwili
dżem będzie gęsty i będzie się marszczył przy dotyku jest gotowy. Jeśli nie pogotuj go jeszcze chwilkę.Gotowy
dżem ( gorący ) przełóż do wyparzonych słoików ( przelanych wrzątkiem bądź wygrzanych w piekarniku w 100 stopniach Celsjusza ) do pełna ale tak aby
dżem nie dotykał pokrywki, zakręć i odstaw od góry dnem na około 12 godzin.Po 12 godzinach wieczko słoika powinno być wklęsłe i nie wydawać dźwięku (pykania ). Jeżeli wieczko nie było wklęsłe ale po wciśnięciu już takie zostało to ok, ale jeżeli klika
dżem zjedz w niedługim czasie albo zagrzej z kolejną porcją
dżemu i "zapakuj" znowu do innego słoika (lub z inną pokrywką ).Słoiki trzymaj w suchym ciemnym miejscu.