Wykonanie
Ok przyznaję się, że zapomniałam zupełnie o tym zdjęciu...Robiłam ten
dżem jakoś na początku czerwca przed sesją.Wyszedł dość kwaśny i mało słodki według mojego chłopaka, za to idealny dla moich rodziców ;PMoże jednak robienie tego pod moje i moich rodziców gusta nie jest takie super gdy robię
dżem dla chłopaka, ale nie lubię bardzo słodkich
dżemów...No i musiałam dodać żel fix-u, bo
dżem nie chciał zgęstnieć, nie jestem zadowolona z tego powodu ale to przyśpiesza bardzo pracę;) choć wiem, że większość powie, że powinnam dodać więcej
cukru;)
Składniki:2,5kg
truskawek700g
cukru ( dla osób lubiących bardziej słodkie proponuję 500g na każdy 1kg
owoców)żel fix (1:3) lub coś w tym stylu
sok z cytrynyPrzygotowanie:
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić w cząstki.Pokrojone
owoce włożyć do garnka, dodać
sok z cytryny i
cukier, gotować na niedużym ogniu ciągle mieszając.Pod koniec gotowania jeśli uważacie, że
dżem może być za rzadki dodajcie żel fix-u. Nie polecam bardzo długiego gotowania, bo
dżem może ściemnieć...Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych bądź wygotowanych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.Ps.żeby sprawdzić czy
dżem jest już gotowy , najlepiej nałożyć łyżeczkę
dżemu na zimny talerzyk i wstawić go do lodówki po chwili jak wystygnie powinien być gęsty.Smacznego ;)