ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy II

Dżem truskawkowy II

nazwa

Wykonanie

...czyli jak zrobić dżem z pozostałej pulpy owocowej po robieniu soku truskawkowego :)
Składniki:
pulpa z owoców truskawek
cukier
odrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Do truskawek dodajemy cukier wedle uznania. Smażymy na ogniu, mieszając.
2. Dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku. Dzięki temu dodatkowi dżem zachowuje ładny kolor i ma bardziej wyrazisty smak.
3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
4. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)
Smacznego!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/06/dzem-truskawkowy-ii.html