Wykonanie
W tym roku sezon na
przetwory otworzyły
truskawki i
rabarbar. Tym razem jako pierwszy wpis będzie mus
truskawkowy na zimę. Idealny do deserów, ciast, koktajli.Taki mus pamiętam z dzieciństwa, w jednej z kawiarenek, nazywał się deser Mikołaj - mus
truskawkowy,
lody waniliowe i dużo dużo
bitej śmietany ;) nie trzeba nic więcej...
Składniki:- 2 kg
truskawek- 200 g
cukru- wyciśnięty sok z 2
cytrynPrzepis:-
truskawki obrać z szypułek, umyć, włożyć do garnka- lekko zgnieść (użyłam tłuczka do
ziemniaków), zasypać
cukrem, wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc-
truskawki razem z
sokiem zagotować- dodać
sok z cytryny i zmiksować blenderem na jednolitą masę- gorący mus przelewać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry ( tzw. na zakrętkach)- przykryć ręcznikiem lub ściereczkami
Smacznego.źródło: mojetwoje