ßßß Cookit - przepis na DŻEM Z PIGWY

DŻEM Z PIGWY

nazwa

Wykonanie

23 października 2013
Uwielbiam taką jesień! Soczyste jabłka, szeleszczące pod butami kolorowe liście, gęste jak mleko mgły, spadające na głowę kasztany i...pachnące landrynkami, kudłate pigwy.
Pigwowe drzewko taty obrodziło niesamowicie w tym roku. Powstała już nalewka, złocisty sok do herbaty i...
DŻEM Z PIGWY
Składniki:
3 kg pigwy w całości (ok. 2 kg obranych, pozbawionych skórki i pestek owoców)
1 kg cukru
1 obrana cytryna
skórka z cytryny starta na tarce
10 goździków
4 ziarna kardamonu
1 l wody
Owoce pigwy myjemy dokładnie, obieramy i oczyszczamy z pestek (warto uzbroić się w cierpliwość, bowiem są niezwykle twarde i niewdzięczne!). Kroimy miąższ w drobną kosteczkę. Umieszczamy owoce w garnku o grubym dnie i zalewamy wodą. Dodajemy skórkę oraz obraną i pokrojoną w plastry cytrynę. Gotujemy wszystko na bardzo małym ogniu, aż owoce zmiękną. Następnie wyławiamy plasterki cytryny. Po lekkim przestudzeniu miksujemy (przy pomocy blendera) rozgotowane pigwy na jednolity mus i przecieramy je przez gęste sito. Ponownie podgrzewamy pulpę. Wsypujemy cukier, goździki oraz ziarenka kardamonu. Smażymy całość na małym ogniu(bez przykrywki) około 2-3 godziny, często i gęsto mieszając. Gotowy dżem powinien być gęsty i lekko brązowawy. Przekładamy go do wymytych i wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy naczynka w tej pozycji, aż do wystudzenia.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/10/dzem-z-pigwy.html