Wykonanie
23 października 2013

Uwielbiam taką jesień! Soczyste
jabłka, szeleszczące pod butami kolorowe liście, gęste jak
mleko mgły, spadające na głowę
kasztany i...pachnące landrynkami, kudłate
pigwy.
Pigwowe drzewko taty obrodziło niesamowicie w tym roku. Powstała już
nalewka, złocisty sok do
herbaty i...
DŻEM Z
PIGWYSkładniki:3 kg
pigwy w całości (ok. 2 kg obranych, pozbawionych skórki i pestek
owoców)1 kg
cukru1 obrana
cytrynaskórka z cytryny starta na tarce10
goździków4 ziarna
kardamonu1 l
wodyOwoce pigwy myjemy dokładnie, obieramy i oczyszczamy z pestek (warto uzbroić się w cierpliwość, bowiem są niezwykle twarde i niewdzięczne!). Kroimy miąższ w drobną kosteczkę. Umieszczamy
owoce w garnku o grubym dnie i zalewamy
wodą. Dodajemy skórkę oraz obraną i pokrojoną w plastry
cytrynę. Gotujemy wszystko na bardzo małym ogniu, aż
owoce zmiękną. Następnie wyławiamy plasterki
cytryny. Po lekkim przestudzeniu miksujemy (przy pomocy blendera) rozgotowane
pigwy na jednolity mus i przecieramy je przez gęste sito. Ponownie podgrzewamy pulpę. Wsypujemy
cukier,
goździki oraz ziarenka
kardamonu. Smażymy całość na małym ogniu(bez przykrywki) około 2-3 godziny, często i gęsto mieszając. Gotowy
dżem powinien być gęsty i lekko brązowawy. Przekładamy go do wymytych i wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy naczynka w tej pozycji, aż do wystudzenia.







Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.