ßßß Cookit - przepis na KUKURYDZIANE MUFFINKI Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

KUKURYDZIANE MUFFINKI Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

nazwa

Wykonanie

23 czerwca 2013
KUKURYDZIANE MUFFINKI Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI
(Przepis pochodzi z książki Nigelli " KUCHNIA. PRZEPISY Z SERCA DOMU ")
Składniki (na 12 muffinek):
150 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g cukru
125 ml oleju rzepakowego
125 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
125 g borówek amerykańskich
Rozgrzewamy piekarnik do 200*C.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
W dużej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
Do garnuszka wlewamy olej i jogurt- ubijamy je trzepaczką razem z jajkiem.
Łączymy zawartość miski i garnuszka. Nigella zaznacza, żeby nie przejmować się grudkami- są pożądane w cieście na muffinki. Dodajemy połowę borówek. Napełniamy papilotki złocistym ciastem (do 2/3 wysokości), ozdabiamy je pozostałymi borówkami i pieczemy 15-20 minut, aż wykałaczka wbita w ciasto będzie czysta po wyjęciu. Wyjmujemy ciastka i studzimy je na kratce 5-10 minut. Najlepsze są jeszcze gorące!
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/06/kukurydziane-muffinki-z-borowkami.html