ßßß Cookit - przepis na Placuszki jogurtowe z borówką amerykańską

Placuszki jogurtowe z borówką amerykańską

nazwa

Wykonanie

Niezwykle puszyste pomimo tego, że z mąki pełnoziarnistej. Doskonale sprawdzają się na ciepło i na zimno (spokojnie można zabrać je na drugie śniadanie do szkoły). U nas wystąpiły w formie obiadu, a następnego dnia - śniadania.
Składniki:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
500 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
60 ml oleju
1 szklanka borówki
Wykonanie:
Mąkę, proszek, sodę i cukier wymieszać w misce. W drugiej wymieszać jogurt, jajka i olej. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste (zależy od rodzaju jogurtu) można dodać odrobinę mleka, jeżeli zbyt rzadkie łyżkę lub dwie mąki. Dodać borówkę i delikatnie wymieszać. Patelnię (najlepiej taką, na której można smażyć bez tłuszczu) rozgrzać. Nakładać ciasto i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać z miodem, syropem z agawy i borówką.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/09/Placuszki-jogurtowe-z-borowka-amerykanska.html