Wykonanie
28 lutego 2013
Wbrew pozorom zrobienie
jajka na miękko (takiego mniami) nie jest łatwe. Przynajmniej ja miałam spore problemy. Dziś mi się jednak udały.
JAJKO NA MIĘKKOPrzepis jest prosty.
Wodę doprowadzamy do wrzenia. Skręcamy nieco ogień, żeby
woda nam zbyt mocno nie bulgotała (musi lekko drgać). Wkładamy
jajka.3 minuty-
białko lekko ścięte,
żółtko płynne4 minuty (u mnie)-
białko ścięte dość mocno, a
żółtko zaczyna się ścinać5 minut -
białko ścięte całkowicie,
żółtko ścięte w połowie (tzw.
jaja mole)7-8 minut-
jajka na twardo10 minut-...-
jajka tracą swój smak, stają się gumowate, wokół
żółtek tworzy się szaro-zielona obwódka.Uwielbiam zaczynać dzień wolny pysznym śniadankiem ;-)
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.