Wykonanie
Kilka dni temu pewna Paniofiarowała mi ogromne,wiejskie
jajka - wszystkie z dwoma
żółtkami i poprosiła, żebym zrobiłaomlet. Czynię to z ogromnąradością :) Do smakowitegoposiłku wykorzystałam boczniaki.Efekt przerósł moje oczekiwania.Omlet jest wyśmienity i nadaje się na śniadanie, albo szybkąprzekąskę w ciągu dnia.Podaję proporcje na jedną porcję.Cztery nieduże kapeluszeboczniaków pokroiłam w wąskie paski. Zasmażyłam na patelni z jedną małąpokrojoną w piórka
cebulą. Doprawiłam
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.W miseczce ubiłam dwa duże
jajka. Dodałam nieco
pieprzu i
solioraz dwie łyżki słodkiej
śmietanki 18%. Jajeczną masę wlałam na patelnię, na której roztopiłam łyżkę klarowanego
masła. Smażyłam kilka chwilpo czym przykryłam patelnię pokrywką. Kiedy omlet zaczął się ścinaćwyłożyłam boczniaki z
cebulą, posypałam startym
żółtym serem, przybrałamlistkami
rukoli. Smażyłam jeszcze 2-3 minuty pod przykryciem.Delikatnie zsunęłam na podgrzany talerz, ozdobiłam cząstkami
pomidora i karbowaną
sałatą.Bardzo smacznie polecam :)