Wykonanie
Na przywitanie jesieni proponuję danie, którego bohaterką będzie
dynia :) . Tym razem z towarzystwie
makaronu. Taka
sałatka może stanowić samodzielny posiłek lub smakowitą przekąskę czy przystawkę. Wypróbujcie- teraz
dynie są najsmaczniejsze ;) .Składniki:· 0 , 5 średniej wielkości dyni· 200 g
makaronu muszelki·
olej rydzowy·
sól·
pieprz·
czosnek chilli w
oleju - 4 ząbki lub zwykły
czosnek 2 ząbki· kilka kropel
tabasco lub sosu
chili ostrego· pęczek
pietruszki· 2 garście startego
oscypka· garść podprażonych pestek dyni do posypania· 2 łyżki pesto z pestek dyni· 2 łyżki
wody spod gotowania
makaronuNa Pesto na bazie pestek dyni:· 100 g uprażonych na suchej patelni pestek dyni· 8
suszonych pomidorów z
oliwy·
sól· ząbek
czosnku· pęczek
bazylii - same listki· pęczek
pietruszki·
olej rydzowy ile zabierzeZaczynamy od przygotowania puree z dyni.
Dynię dzielimy na pół, skrapiamy
oliwą, solimy i
pieprzymy. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.Jeszcze ciepłą
dynię pozbawiamy skóry, starając się jej nie uszkodzić, gdyż posłuży nam później jako naturalna miska do zaserwowania naszego dania. Ciepłą
dynię albo ubijamy za pomocą tłuczka,albo lekko blendujemy, albo przecieramy przez sito. Do tak przygotowanego puree z dyni dodajemy garść startego
oscypka, doprawiamy
solą,
pieprzem,
tabasco lub sosem
chili.
Makaron muszelki gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy na sicie zimną
wodą. Puree z dyni przekładamy do rękawa cukierniczego (jeśli takiego nie mamy wystarczy odciąć rożek w woreczku foliowym) bez końcówki. Każdą muszelkę faszerujemy puree- jest to trochę pracochłonne, ale dzięki wykorzystaniu rękawa cukierniczego etap ten przebiega sprawnie. Nafaszerowane muszelki przekładamy do miski.Pesto z pestek dyni- wymienione składniki dokładnie blendujemy.Do miseczki przekładamy 2 łyżki pesto, dodajemy 2 łyżki
wody spod gotowania
makaronu i
olej rydzowy- tyle by uzyskać dość rzadką konsystencję. Muszelki
dyniowe polewamy sosem, dodajemy posiekaną
natkę pietruszki, posiekany
czosnek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przekładamy do dyniowej miseczki. Posypujemy uprażonymi
pestkami dyni oraz pozostałym
parmezanem. Smacznego!