Wykonanie
Dziś pomysł na letnio-jesienne bułeczki - na przepysznej, słodkiej, mięsistej dyni Hokkaido, która nieodzownie kojarzy mi się z piękną, złotą jesienią, faszerowane
serem i
owocami królującymi na naszych stołach latem i jesienią-
borówkami i
jeżynami . Bułeczki wychodzą bardzo puszyste, delikatne i dzięki
śmietance i dyni wilgotne. Dodatek tych dwóch ostatnich składników sprawia, że takie drożdżówki bardzo długo zachowują świeżość . Bułeczki idealnie sprawdzą się jako pierwsze czy drugie śniadanie do szkoły. Drożdżówki przygotowane samodzielnie w domu są zdrowsze od tych kupnych. Wzbogacone o zdrowe
owoce,
dynię (bogactwo witamin, minerałów i błonnika) i produkty
nabiałowe, mogą od czasu do czasu pojawić się jako
śniadaniowa propozycja dla naszych pociech.
Mleko i
przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają duże ilości wapnia (odpowiedzialnego za zdrowe kości i zęby), wysokowartościowego
białka oraz witamin z grupy B, A i D. Zawarty w
mleku cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, a witamina B12 wzmacnia odporność organizmu. W przetworach
mlecznych znajdziemy również wiele innych składników mineralnych - jak chociażby magnez czy potas. W bułeczkach
nabiał pojawia się w dwóch postaciach-
śmietany i
twarogu.
Twaróg idealnie komponuje się z
owocami jagodowymi i
migdałami.
Śmietany o dość wysokiej zawartości tłuszczu również nie musimy się bać i od razu jej skreślać ze zdrowej diety- szwedzcy naukowcy dowodzą, że pełnotłusty
nabiał nie tuczy - w tłuszczu
mlekowym występuje kwas rumenowy - składnik wielu preparatów na odchudzanie. Zachowując umiar możemy więc z czystym sumieniem wzbogacić naszą dietę o rozsądny dodatek
masła czy chociażby
śmietany. Warto podkreślić, że w
śmietanie o wyższej zawartości tłuszczu koncentracja tłuszczu
mlecznego powoduje, że znajduje się w niej więcej witamin A, D, E i K.Dzisiejsze bułeczki zachwycą niejadków również swoją barwą- przepięknie żółto-
pomarańczową. Barwa wręcz zniewala.. A kontrast jaki tworzy z ciemnymi
owocami jagodowymi wręcz urzeka ;) . Zapewnia, że taka jagodzianka czy
jeżynka zapakowana do
śniadaniówki waszej pociechy, nie
wróci już ze szkoły do domu. Zapraszam!
mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnegoNa ok. 27 okrągłych dużych bułeczek· 100 g
drożdży + łyżka
cukru + łyżka
mąki + 1/4 szklanki
śmietanki 30%· 700 g puree z upieczonej dyni Hokkaido· 1 kg
mąki· 1 szklanka
cukru· 8
żółtek· 200 g rozpuszczonego
masła· 2 łyżki ekstraktu
waniliowego· skórka otarta z dużej
cytryny· szklanka
śmietany 30%·
lukier- sok z 1
cytryny +
cukier puder ile zabierze· odrobina
mleka do posmarowania bułeczekNadzienie:· 140 g
migdałów· 1/4 szklanki
mleka· 1/2 szklanki
cukru· łyżka
masła· 500 g
serka twarogowego trzykrotnie zmielonego·
borówki amerykańskie i
jeżynyNadzienie -
Mleko zagotowujemy z
cukrem. Dosypujemy zmielone
migdały i gotujemy na małym ogniu aż powstanie nam gęsta masa. Pod koniec dodajemy
masło. Kiedy się rozpuści zdejmujemy z ognia. Studzimy. Wystudzoną masę dodajemy po łyżce do
serka i ucieramy do uzyskania gładkiego kremu.Zaczyn -
drożdże kruszymy i ucieramy z
cukrem, dodajemy
mąkę i zalewamy ciepłą
śmietaną. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.W misce łączymy
mąkę, upieczoną i zblendowaną na gładkie puree
dynię (
dynię blendujemy ze skórką),
żółtka utarte na puszysto z
cukrem, rozpuszczone ze szklanką
śmietanki masło,
skórkę z cytryny, ekstrakt
waniliowy i zaczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni i od miski. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy co najmniej podwoi swoją objętość, odrywamy kawałki ciasta, faszerujemy łyżką
migdałowego twarożku i
borówkami lub
jeżynami- ciasto zawijamy w kulkę i formujemy bułeczkę. Bułeczki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia- 15-25 minut. Po tym czasie smarujemy je odrobiną
mleka. Pieczemy ok. 25 minut, temp. 180-190 stopni. Dekorujemy lukrem i
owocami. Smacznego!