ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka bez wyrabiania z borówkami i jeżynami

Drożdżówka bez wyrabiania z borówkami i jeżynami

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na drożdżówkę przy której wcale się nie napracujecie ;) . Wystarczy jedynie w dużej misce poukładać wszystkie składniki i ... uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Ciasto musi niestety odstać aż 3 godziny. Ale warto poczekać. Efekt końcowy w zupełności zrekompensuje czas oczekiwania. Na cieście możecie poukładać takie owoce jakie lubicie, czy jakie macie pod ręką. U mnie w ogrodzie pełno jest borówek i jeżyn, więc dziś to one zwieńczyły mój drożdżowy deser. Zapraszam na kawał ciacha z zimnym mlekiem - pycha!
Drożdżówka:
· 100 g drożdży
· 1,5 szklanki cukru
· 3 łyżki cukru waniliowego
· 3 jajka
· 2 żółtka
· 250 g roztopionego masła
· ¾ szklanki mleka
· 4 szklanki mąki pszennej
· szczypta soli
Kruszonka
· 1 szklanka mąki
· 1 szklanka cukru
· 150 g masła
Owoce:
· borówki
· jeżyny
W dużej misce warstwami układamy:
- rozkruszone drożdże
- cukier wymieszany z cukrem waniliowym
- roztrzepane jaja z żółtkami
- stopione masło wymieszane z ciepłym mlekiem
- mąkę wymieszaną ze szczyptą soli.
Miskę przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny.
W tym czasie przygotujemy kruszonkę- wystarczy wszystkie składniki szybko zagnieść i włożyć do lodówki.
Po ok. 3 godzinach wszystkie składniki ciasta musimy dokładnie wymieszać i przełożyć do blachy 24 x 35 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy warstwę owoców. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 55-60 minut, temp. 190 stopni termoobieg. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/09/drozdzowka-bez-wyrabiania-z-borowkami-i.html