Wykonanie
Szybciutka w przygotowaniu.... pyszna.... Chodziła za mną od dłuższego czasu....
Chałka już pojawiła się blogu tutaj (klik). Dzisiejsza wersja jest równie dobra, ale przygotowuje się ją szybciej.Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie - Thermomix na każdy dzień" Polecam baaardzo :)Składniki:2
żółtka1
jajko100g
masła150 ml
mleka60g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego50g świeżych
drożdży500g
mąki pszennej1 łyżeczka
soliSkładniki na kruszonkę:2 łyżki
mąki krupczatki2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
masła2 łyżki
cukruSkładniki na kruszonkę bardzo dokładnie wyrobićponadto:1
jajko roztrzepane do posmarowaniawykonanie thermomix:do naczynia włożyć
jajko,
żółtka,
masło,
mleko i
cukry i wymieszać 1,5min/temp. 50/obr. 5 Następnie dodawać kolejno pozostałe składniki wg kolejności i wyrobić 3 min./interwałCiasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełożyć na oprószoną
mąka stolnicę leciutko wyrobić i podzielić na trzy części. Uformować wałeczki z których zapleść warkocz. Jeśli wałeczki zrobimy dłuższe a węższe wówczas można warkocz połączyć dodatkowo końcami tworząc wieniec.Uformowaną
chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na ok. 25 minut. Po tym czasie posmarować ją roztrzepanym
jajkiem i posypać kruszonką.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 180-200 stopni na złoto.wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego
mleka i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. (
masło powinno być rozpuszczone).Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełożyć na oprószoną
mąka stolnicę leciutko wyrobić i podzielić na trzy części. Uformować wałeczki z których zapleść warkocz. Jeśli wałeczki zrobimy dłuższe a węższe wówczas można warkocz połączyć dodatkowo końcami tworząc wieniec.Uformowaną
chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na ok. 25 minut. Po tym czasie posmarować ją roztrzepanym
jajkiem i posypać kruszonką.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 180-200 stopni na złoto.Smacznego :)