ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto daktylowe z kaszy gryczanej z nektarynkami i marchewkowym musem

Drożdżowe ciasto daktylowe z kaszy gryczanej z nektarynkami i marchewkowym musem

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na pyszne i bardzo zdrowe ciasto na bazie kaszy gryczanej. Tym razem będzie to ciasto drożdżowe, przełożone z musem marchewkowym. Z przyprawami korzennymi i cynamonem, dzięki którym goście nie wyczują użytej kaszy gryczanej. Samo zdrowie. Ciasto jest bezglutenowe i bez nabiału. Idealnie sprawdzi się jako alternatywa tradycyjnego tortu.
Składniki na ciasto:
200 g kaszy gryczanej + 200 ml mleczka kokosowego + 300 ml wody
200 g suszonych daktyli
3 jajka
1/4 szklanki ksylitolu
3/4 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 paczuszki (14 g) suchych drożdży
łyżeczka przyprawy korzennej
2 nektarynki
Kaszę gryczaną łączymy z lekko posiekanymi daktylami, całość zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą- gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Wystudzoną blendujemy. Jaja ucieramy na puszysto z ksylitolem. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z drożdżami i przyprawą korzenną, olej oraz utarte jaja. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm,wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej mąką gryczaną. Na wierzchu ciasta rozkładamy nektarynki pokrojone w półtalarki. Pieczemy ok. 40-45 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka.
Ciasto studzimy.
Masa:
· 400 g marchewek
· 1 nektarynka
· 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wrzątku
· łyżeczka cynamonu
· 2 łyżki ksylitolu
· 1/4 szklanki mleka ryżowego
· 200 ml mleczka kokosowego
Marchewki i nektarynkę kroimy w kostkę, zalewamy mleczkiem kokosowym i mlekiem ryżowym. Całość gotujemy do miękkości marchewek. Miękkie marchewki i nektarynkę blendujemy z płynem, w którym się gotowały do miękkości. Doprawiamy cynamonem i ksylitolem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną dodajemy do musu marchewkowego i dokładnie blendujemy.
Przestudzone ciasto przekrawamy na pół. Spodni placek przekładamy musem marchewkowym. Przykrywamy delikatnie wierzchnim plackiem. Ciasto chłodzimy do stężenia masy. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/09/drozdzowe-ciasto-daktylowe-z-kaszy.html