ßßß
Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto daktylowe z kaszy gryczanej z nektarynkami i marchewkowym musem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Drożdżowe ciasto daktylowe z kaszy gryczanej z nektarynkami i marchewkowym musem
Składniki
Kasza gryczana
Mleczko kokosowe
Woda
Daktyle suszone
Jajko
Cukier brzozowy
Mąka ryżowa
Olej rzepakowy
Drożdże
Przyprawy korzenne
Nektarynka
Marchew
Żelatyna
Cynamon
Mleko
Ryż
Wykonanie
Dziś przepis na pyszne i bardzo zdrowe ciasto na bazie
kaszy gryczanej
. Tym razem będzie to
ciasto drożdżowe
, przełożone z musem
marchewkowym
. Z
przyprawami korzennymi
i
cynamonem
, dzięki którym goście nie wyczują użytej
kaszy gryczanej
. Samo zdrowie. Ciasto jest bezglutenowe i bez
nabiału
. Idealnie sprawdzi się jako alternatywa tradycyjnego
tortu
.Składniki na ciasto:200 g
kaszy gryczanej
+ 200 ml
mleczka kokosowego
+ 300 ml
wody
200 g
suszonych daktyli
3
jajka
1/4 szklanki
ksylitolu
3/4 szklanki
mąki ryżowej
1/2 szklanki
oleju rzepakowego
2 paczuszki (14 g) suchych
drożdży
łyżeczka
przyprawy korzennej
2
nektarynki
Kaszę gryczaną
łączymy z lekko posiekanymi
daktylami
, całość zalewamy
mleczkiem kokosowym
i
wodą
- gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż
kasza
wchłonie cały płyn. Wystudzoną blendujemy.
Jaja
ucieramy na puszysto z
ksylitolem
. Do masy dodajemy
mąkę
wymieszaną z
drożdżami
i
przyprawą korzenną
,
olej
oraz utarte
jaja
. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm,wysmarowanej odrobiną
masła
i obsypanej
mąką gryczaną
. Na wierzchu ciasta rozkładamy
nektarynki
pokrojone w półtalarki. Pieczemy ok. 40-45 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka.Ciasto studzimy.Masa:· 400 g
marchewek
· 1
nektarynka
· 3 łyżeczki
żelatyny
+ odrobina wrzątku· łyżeczka
cynamonu
· 2 łyżki
ksylitolu
· 1/4 szklanki
mleka
ryżowego
· 200 ml
mleczka kokosowego
Marchewki
i
nektarynkę
kroimy w kostkę, zalewamy
mleczkiem kokosowym
i
mlekiem
ryżowym
. Całość gotujemy do miękkości
marchewek
. Miękkie
marchewki
i
nektarynkę
blendujemy z płynem, w którym się gotowały do miękkości. Doprawiamy
cynamonem
i
ksylitolem
.
Żelatynę
rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną dodajemy do musu
marchewkowego
i dokładnie blendujemy.Przestudzone ciasto przekrawamy na pół. Spodni placek przekładamy musem
marchewkowym
. Przykrywamy delikatnie wierzchnim plackiem. Ciasto chłodzimy do stężenia masy. Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/09/drozdzowe-ciasto-daktylowe-z-kaszy.html
Przepisy powiązane
Tarta jeżynowo-kokosowa - bezglutenowa na kruchym cieście
Pączki dla alergików- bez glutenu, białego cukru i nabiału
Nocne marchewkowo - kokosowe kluseczki lane
Okriszowe kluski kładzione
Naleśniki z mąki ryżowej
Składniki powiązane (0)