Wykonanie
Zapraszam na zdrową słodkość- pyszną tartę na kruchym bezglutenowym cieście z
mąki ryżowej . Ciasto przygotowałam na cukrze brzozowym . Jako że lato w pełni, nie mogło zabraknąć pysznych
owoców. Tym razem są to
jeżyny - w tarcie sprawdzą się zarówno te świeże, jak też mrożone. Z orzeźwiającym smakiem
jeżyn bardzo dobrze łączy się
kokos, który podrasowałam lekko karmelowym akcentem. Całość wieńczą niezwykle dekoracyjne
płatki kokosowe . Polecam to szybkie, smaczne i zdrowe ciasto nie tylko osobom na diecie bezglutenowej . Gwarantuję, że nawet Ci, którzy nie wyobrażają sobie wypieków bez
mąki pszennej nie rozczarują się smakiem i konsystencją ciasta- delikatne, kruche i maślane- wprost rozpływa się w ustach.Na ciasto :· 1,5 szklanki
mąki ryżowej - dostępna tutaj· 110 g
masła klarowanego· 0,5 szklanki
ksylitolu - dostępny tutaj· 4-5 łyżek lodowatej
wody· 1
jajko· szczypta
soliMąkę łączymy z
ksylitolem i
solą. Dodajemy
masło i dokładnie siekamy. Dodajemy
wodę i
jajko- wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę- możemy przygotować dzień wcześniej i na noc pozostawić w lodówce. Wówczas należy ciasto wyjąć z lodówki na ok. 1-1,5 godziny przed pieczeniem- łatwiej będzie nam je rozwałkować na kształt formy.
Ciastem wylepiamy formę na tartę (forma na tartę o średnicy 24-26 cm) lub dzielimy na części, którymi wyklejamy foremki na małe tartaletki. Spód ciasta/
ciastek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni- aż ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy.Masa kokosowa :· 1/4 szklanki
mleka ryżowego· 1/4 szklanki
cukru brzozowego - dostępny tutaj· 100 g
wiórków kokosowych- dostępnych tutaj· łyżka esencji waniliowej· 4 łyżki
mleka kokosowegoMleko zagotowujemy z
cukrem brzozowym. Chwilę gotujemy, aż płyn zbrązowieje. Dosypujemy
kokos. Dokładnie mieszamy i podlewamy
mleczkiem kokosowym. Na sam koniec dodajemy ekstrakt
waniliowy. Masę przekładamy na wystudzony spód tarty.Masa jeżynowa:· 300 g
jeżyn + kilka do dekoracji· 1/2 szklanki
ksylitolu· 200 ml
mleczka kokosowego· 3,5 łyżeczki
żelatyny· do dekoracji-
płatki kokosoweJeżyny blendujemy z
ksylitolem.
Żelatynę zalewamy
mleczkiem kokosowym i podgrzewamy (nie gotujemy!), żeby się rozpuściła.Cały czas miksując na małych obrotach dolewamy stopniowo
mleczko kokosowe do masy jeżynowej. Masę przelewamy na masę
kokosową. Schładzamy. Dekorujemy
jeżynami i
płatkami kokosowymi. Smacznego!