ßßß Cookit - przepis na Kokosanki bez cukru (z ksylitolem) -dietetyczne, bezglutenowe

Kokosanki bez cukru (z ksylitolem) -dietetyczne, bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię kokosanki natomiast te zakupione w cukierniach zawierają dużą ilość niepożądanych substancji słodzących. Dlatego nie byłabym sobą gdybym nie odchudziła i tej słodkości. Od tradycyjnych różnią się jedynie zamianą cukru na ksylitol. Taka wymiana zmniejszy lekko kaloryczność kokosanek jak również sprawia, że potrawa nie podnosi tak wysoko poziomu cukru jak po zjedzeniu identycznej z dodatkiem cukru, który posiada wysoki indeks glikemiczny (IG cukru-70, IG ksylitolu-8).
Składniki:
Wiórki kokosowe- 200g
Masło kokosowe/masło- 40g
Mleko- 2 łyżki
Ksylitol- 1/4 szklanki
Jajko- 1 sztuka
Sól
Przepis:
1. Mleko i masło rozpuścić w rondelku z cukrem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Białko jaj ubić z dodatkiem soli.
2. Do masy kokosowej dodać żółtko- wymieszać, a następnie stopniowo dodawać pianę z białek. Z ciasta formować kulki, które następnie kłaść na blaszce.
3. Piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 10-12 mi nut.
Jedna kokosanka dostarcza około:
B-1 , 3 g T-10 , 4 g W-6 , 66 , 6 g E- 108 kcal WW-0 , 5
Źródło:http://zapachywkuchni.blogspot.com/2016/05/kokosanki-bez-cukru-z-ksylitolem.html