Wykonanie
Bardzo lubię kokosanki natomiast te zakupione w cukierniach zawierają dużą ilość niepożądanych substancji słodzących. Dlatego nie byłabym sobą gdybym nie odchudziła i tej słodkości. Od tradycyjnych różnią się jedynie zamianą
cukru na
ksylitol. Taka wymiana zmniejszy lekko kaloryczność kokosanek jak również sprawia, że potrawa nie podnosi tak wysoko poziomu
cukru jak po zjedzeniu identycznej z dodatkiem
cukru, który posiada wysoki indeks glikemiczny (IG
cukru-70, IG
ksylitolu-8).Składniki:
Wiórki kokosowe- 200g
Masło kokosowe/masło- 40g
Mleko- 2 łyżki
Ksylitol- 1/4 szklanki
Jajko- 1 sztuka
SólPrzepis:1.
Mleko i
masło rozpuścić w rondelku z
cukrem. Dodać
wiórki kokosowe i wymieszać.
Białko jaj ubić z dodatkiem
soli.2. Do masy kokosowej dodać
żółtko- wymieszać, a następnie stopniowo dodawać pianę z
białek. Z ciasta formować kulki, które następnie kłaść na blaszce.3. Piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 10-12 mi nut.Jedna kokosanka dostarcza około:B-1 , 3 g T-10 , 4 g W-6 , 66 , 6 g E- 108 kcal WW-0 , 5