Wykonanie
Mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego tak ważne jest, by spożywać je codziennie i w ten prosty sposób zapewnić sobie zdrowie i energię do działania. Często przygotowujemy ciasta na bazie
twarogu czy różnych kremowych
serków twarożkowych. Serniki często królują na moim
stole, gdyż moja rodzina je uwielbia. Dziś przedstawiam Wam przepis na ciasto, którego głównym składnikiem jest nie
twaróg, a
mleko. Masa przygotowana jest na dwóch rodzajach
mleka- zwykłym
mleku 3,2% i
mleku zagęszczonym niesłodzonym. Nuta waniliowa masy doskonale współgra z delikatnym smakiem karmelu wyczuwalnym w drugim tle.
Słodycz masy przełamana zostaje kwaśnym
rabarbarem, który dekoracyjnie prezentuje się na wierzchu ciasta. Proste
mleczne ciasto, które zasmakuje każdemu- nie tylko najmłodszym. Polecam!Kremowe ciasto
mleczno-
waniliowe na
ciasteczkowym spodzie z
rabarbaremSkładniki na spód:360 g markiz
czekoladowych z kremem
waniliowym250 g
herbatników maślanych pełnoziarnistych200 g miękkiego
masłaDodatkowo:· kilka łyżek masy kajmakowej· 1-2 laski
rabarbaruHerbatniki i markizy kruszymy w malakserze, dodajemy miękkie
masło i miksujemy do uzyskania kruszonki. Kruszonką wyścielamy formę 24 x 35 cm. Spód smarujemy masą kajmakową. Układamy pokrojony w cienkie talarki
rabarbar.- 1/2 l
mleka 3,2%- ½ l
mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %- 200 ml gęstej kwaśnej
śmietany 18%- 1/2 szklanki domowego
cukru waniliowego- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- 3,5 łyżki
mąki pszennej- 3
jajka- 2 łyżki ekstraktu
waniliowegoJajka ucieramy z
cukrem, dodajemy
mąki i całość zalewamy szklanką
mleka. Miksujemy do połączenia składników. Kiedy masa będzie gładka dodajemy
śmietanę i ekstrakt
waniliowy i ponownie miksujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe
mleko i
mleko zagęszczone.- 2 tabliczki
czekolady karmelowej albo białejDo roztopionej nad gorącą kąpielą
wodną czekolady dodajemy kilka łyżek
mlecznej masy i dokładnie mieszamy. Kiedy masy się połączą powoli, cały czas mieszając dolewamy pozostałą masę
mleczną. Całość delikatnie przelewamy na
ciasteczkowy spód- pod wpływem masy
rabarbar uniesie się do góry i po upieczeniu będzie ładnie widoczny na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy 60-70 minut, temp. 190 stopni. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe (radzę jednak troszkę odczekać po wyjęciu ciasta z piekarnika, żeby masa
waniliowo-
mleczna lekko przestygła) , posypane
cukrem pudrem. W sezonie możemy zaserwować je z
truskawkami. Smacznego!

strona konkursowa