ßßß Cookit - przepis na Masa mleczno-waniliowa:

Masa mleczno-waniliowa:

nazwa

Wykonanie

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego tak ważne jest, by spożywać je codziennie i w ten prosty sposób zapewnić sobie zdrowie i energię do działania. Często przygotowujemy ciasta na bazie twarogu czy różnych kremowych serków twarożkowych. Serniki często królują na moim stole, gdyż moja rodzina je uwielbia. Dziś przedstawiam Wam przepis na ciasto, którego głównym składnikiem jest nie twaróg, a mleko. Masa przygotowana jest na dwóch rodzajach mleka- zwykłym mleku 3,2% i mleku zagęszczonym niesłodzonym. Nuta waniliowa masy doskonale współgra z delikatnym smakiem karmelu wyczuwalnym w drugim tle. Słodycz masy przełamana zostaje kwaśnym rabarbarem, który dekoracyjnie prezentuje się na wierzchu ciasta. Proste mleczne ciasto, które zasmakuje każdemu- nie tylko najmłodszym. Polecam!
Kremowe ciasto mleczno-waniliowe na ciasteczkowym spodzie z rabarbarem
Składniki na spód:
360 g markiz czekoladowych z kremem waniliowym
250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych
200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
· kilka łyżek masy kajmakowej
· 1-2 laski rabarbaru
Herbatniki i markizy kruszymy w malakserze, dodajemy miękkie masło i miksujemy do uzyskania kruszonki. Kruszonką wyścielamy formę 24 x 35 cm. Spód smarujemy masą kajmakową. Układamy pokrojony w cienkie talarki rabarbar.
- 1/2 l mleka 3,2%
- ½ l mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki i całość zalewamy szklanką mleka. Miksujemy do połączenia składników. Kiedy masa będzie gładka dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko i mleko zagęszczone.
- 2 tabliczki czekolady karmelowej albo białej
Do roztopionej nad gorącą kąpielą wodną czekolady dodajemy kilka łyżek mlecznej masy i dokładnie mieszamy. Kiedy masy się połączą powoli, cały czas mieszając dolewamy pozostałą masę mleczną. Całość delikatnie przelewamy na ciasteczkowy spód- pod wpływem masy rabarbar uniesie się do góry i po upieczeniu będzie ładnie widoczny na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy 60-70 minut, temp. 190 stopni. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe (radzę jednak troszkę odczekać po wyjęciu ciasta z piekarnika, żeby masa waniliowo-mleczna lekko przestygła) , posypane cukrem pudrem. W sezonie możemy zaserwować je z truskawkami. Smacznego!
strona konkursowa
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/06/kremowe-ciasto-mleczno-waniliowe-na.html