ßßß Cookit - przepis na Sernik z polewą toffi

Sernik z polewą toffi

nazwa

Wykonanie

Składniki na spód:
200 g herbatników maślanych
150 g masła
Składniki na sernik:
1 kg sera twarogowego mielonego
6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki śmietanki 30%
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
Polewa toffi:
200 g krówek mlecznych kruchych
1 łyżka masła
4 łyżki mleka
Przepis na spód:
Herbatniki przekładamy do miski i dokładnie zgniatamy na "mąkę". Następnie masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do formy o wymiarach 37 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dociskamy do formy i wsadzamy do lodówki. W czasie gdy spód tężeje zabieramy się za masę sernikową.
Przepis na masę sernikową:
Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz mąkę. Całość miksujemy na małych obrotach do dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym całym jajku - miksując na niskich obrotach w odstępie czasowym ok. 1 minuty. Po dodaniu wszystkich jajek do masy serowej, dodajemy śmietankę wraz z cukrem waniliowym i miksujemy całość na niskich obrotach do połączenia się składników.
Masę serową przelewamy do formy z ciasteczkowym spodem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy sernik w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125C i pieczemy przez kolejnych 90 minut. Po upływie tego czasu upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przepis na polewę:
Krówki wraz z masłem i mlekiem umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając (nie zagotowujemy!). Po ściągnięciu polewy z ognia przelewamy ją na wierzch sernika delikatnie wyrównując szpatułką. Po tej czynności sernik wstawiamy na całą noc do lodówki.
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2013/02/sernik-z-polewa-toffi.html