Wykonanie

Składniki na spód:200 g
herbatników maślanych150 g
masłaSkładniki na sernik:1 kg
sera twarogowego mielonego6
jajek1 szklanka
cukru1/2 szklanki
śmietanki 30%5 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
cukru waniliowego domowej robotyPolewa
toffi:200 g
krówek mlecznych kruchych1 łyżka
masła4 łyżki
mlekaPrzepis na spód:
Herbatniki przekładamy do miski i dokładnie zgniatamy na "
mąkę". Następnie
masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do pokruszonych
herbatników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do formy o wymiarach 37 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dociskamy do formy i wsadzamy do lodówki. W czasie gdy spód tężeje zabieramy się za masę sernikową.Przepis na masę sernikową:
Ser przekładamy do miski, dodajemy
cukier oraz
mąkę. Całość miksujemy na małych obrotach do dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym całym
jajku - miksując na niskich obrotach w odstępie czasowym ok. 1 minuty. Po dodaniu wszystkich
jajek do masy serowej, dodajemy
śmietankę wraz z
cukrem waniliowym i miksujemy całość na niskich obrotach do połączenia się składników.Masę
serową przelewamy do formy z
ciasteczkowym spodem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy sernik w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125C i pieczemy przez kolejnych 90 minut. Po upływie tego czasu upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Przepis na polewę:
Krówki wraz z
masłem i
mlekiem umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając (nie zagotowujemy!). Po ściągnięciu polewy z ognia przelewamy ją na wierzch sernika delikatnie wyrównując szpatułką. Po tej czynności sernik wstawiamy na całą noc do lodówki.