ßßß Cookit - przepis na NAPOLEONKA

NAPOLEONKA

nazwa

Wykonanie

Napoleonki uwielbiam i mogła bym je jeść dzień w dzień. Nie robię tak z wiadomych względów, ale czasem jak mnie najdzie chęć to po prostu muszę! Niestety w cukierniach coraz rzadziej można znaleźć naprawdę smaczne napoleonki, czy jak kto woli kremówki. Dlatego postanowiłam poszukać dobrej receptury, aby móc zrobić je samodzielnie. Zajęło mi to trochę czasu, ale oczywiście było warto :-) Przepis znalazłam tu i serdecznie go polecam, bo efekt końcowy jest na prawdę świetny ;-D
NAPOLEONKA
2 opakowania ciasta francuskiego
750 ml mleka
50 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jaja
Oba ciasta francuskie pieczemy według wskazań z opakowania. Po upieczeniu studzimy.
Pół litra mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz masło i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń, mąki oraz jaja (można zmiksować). Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć dodajemy do niego porcję mleka z budynie i gotujemy na małym ogniu mieszając.
Gdy masa zgęstnieje lekko ją studzimy, po czym wykładamy na jeden z upieczonych plastrów ciasta francuskiego. Wygładzamy i przykrywamy drugim plastrem lekko dociskając. Pozostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Napoleonkę podajemy posypaną cukrem pudrem.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/10/napoleonka.html