ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kaszy jaglanej i jarmużu - bez zawijania

Gołąbki z kaszy jaglanej i jarmużu - bez zawijania

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne gołąbki z kaszy jaglanej, jarmużu i cieciorki. Samo zdrowie i witaminy. Taka mała wariacja na temat klasycznych gołąbków. Zaserwowane z aksamitnym pomidorowym sosem z nutą bazylii, stanowią sycące wegetariańskie danie, które zadowoli również mięsożerców.
Składniki (na ok. 8 gołąbków- 2 porcje):
· 100 g kaszy jaglanej KUPIEC+ szklanka wody
· 200 g jarmużu drobno posiekanego
· cebulka dymka
· pęczek szczypiorku
· 240 g cieciorki z puszki (waga po odsączeniu zalewy)
· sól
· pieprz
· 1-2 łyżki masła klarowanego
· łyżka oleju
Sos:
· 3-4 pomidory lub 1 puszka pomidorów
· sól
· pieprz
· 1/2 szklanki mleka
· ząbek czosnku
· łyżka octu balsamicznego
· łyżeczka miodu
· 1 łyżka masła
listki bazylii
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą. Następnie gotujemy ją w szklance wody na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn.
Na patelni na maśle klarowanym smażymy drobno posiekaną dymkę i szczypiorek. Dodajemy jarmuż i chwilę smażymy. Warzywa przekładamy do ugotowanej kaszy. Dodajemy zblendowaną na gładką masę cieciorkę. Doprawiamy solą i pieprzem . Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy z niej gołąbki. Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła klarowanego z łyżką oleju. Układamy gołąbki i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Usmażone przekładamy na chwilę na ręcznik papierowy.
Przez ten czas w drugim garnku przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku na odrobinie masła klarowanego smażymy drobno posiekany czosnek. Dodajemy wyfiletowane i drobno posiekane pomidory lub pomidory z puszki. Całość zalewamy mlekiem i gotujemy aż pomidory się rozpadną, a cały sos zredukuje. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i octem balsamicznym. Zagęszczamy łyżeczką masła. Podajemy z jaglano- cieciorkowymi gołąbkami. Posypujemy świeżą bazylią pokrojoną w cienkie paseczki. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/06/goabki-z-kaszy-jaglanej-i-jarmuzu-bez.html