Zapraszam na pyszne gołąbki z kaszy jaglanej, jarmużu i cieciorki. Samo zdrowie i witaminy. Taka mała wariacja na temat klasycznych gołąbków. Zaserwowane z aksamitnym pomidorowym sosem z nutą bazylii, stanowią sycące wegetariańskie danie, które zadowoli również mięsożerców.Składniki (na ok. 8 gołąbków- 2 porcje):· 100 g kaszy jaglanej KUPIEC+ szklanka wody· 200 g jarmużu drobno posiekanego· cebulkadymka· pęczek szczypiorku· 240 g cieciorki z puszki (waga po odsączeniu zalewy)· sól· pieprz· 1-2 łyżki masła klarowanego· łyżka olejuSos:· 3-4 pomidory lub 1 puszka pomidorów· sól· pieprz· 1/2 szklanki mleka· ząbek czosnku· łyżka octu balsamicznego· łyżeczka miodu· 1 łyżka masłalistki bazyliiKaszę płuczemy na sicie zimną wodą. Następnie gotujemy ją w szklance wody na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn.Na patelni na maśle klarowanym smażymy drobno posiekaną dymkę i szczypiorek. Dodajemy jarmuż i chwilę smażymy. Warzywa przekładamy do ugotowanej kaszy. Dodajemy zblendowaną na gładką masę cieciorkę. Doprawiamy solą i pieprzem . Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy z niej gołąbki. Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła klarowanego z łyżką oleju. Układamy gołąbki i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Usmażone przekładamy na chwilę na ręcznik papierowy.Przez ten czas w drugim garnku przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku na odrobinie masła klarowanego smażymy drobno posiekany czosnek. Dodajemy wyfiletowane i drobno posiekane pomidory lub pomidory z puszki. Całość zalewamy mlekiem i gotujemy aż pomidory się rozpadną, a cały sos zredukuje. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i octem balsamicznym. Zagęszczamy łyżeczką masła. Podajemy z jaglano- cieciorkowymi gołąbkami. Posypujemy świeżą bazylią pokrojoną w cienkie paseczki. Smacznego!