Wykonanie
W moim rodzinnym domu, gdy byłam dzieckiem i nastolatką, zawsze było dużo ryb. Być może właśnie dlatego je bardzo lubię i darzę dużym szacunkiem - takim dla produktu :)Lubię
ryby zwyczajnie smażone, z patelni, ale też chętnie przygotowuję je w inny sposób: piekąc, dusząc, gotując na parze.Świetnie smakują z różnymi dodatkami, więc warto to wykorzystać. Nie
będę wspominać o wartościach odżywczych i korzyściach dla organizmu, to każdy słyszał. Po prostu: dla smaku warto pokusić się o przygotowanie kawałka
ryby inaczej niż zwykle, choćby jak ja dzisiaj, a być może jakiś
rybny niejadek zmieni zdanie ;)Jedzmy
ryby:)Zapraszam również na pieczonego
szczupaka (z
masłem i
czosnkiem)
Składniki:ok. pół kg.
mięsa ze
szczupaka2 duże
cebule2
pomidory10 liści
selerałyżka posiekanej świeżej
bazyliiolej do smażenia1/3 szklanki
mleka2 łyżki zimnego
masłasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Szczupaka lekko
solę i w kawałkach smażę na niewielkiej ilości
oleju przez kilka minut. Zdejmuję z patelni. Dzielę na małe kostki, starając się usunąć wszystkie ości. Na ten sam tłuszcz wykładam pokrojone w grubą kostkę
cebule i pod przykryciem smażę je do momentu zeszklenia, po czym dodaję pokrojone
pomidory i posiekane drobno liście
selera. Doprawiam warzywa
solą i
pieprzem i już bez pokrywki duszę razem, aż sos się zredukuje. Dokładam wtedy do niego
szczupaka, dolewam
mleko i pod przykryciem duszę ok. 5 minut. Zdejmuję pokrywkę, dodaję
masło i mieszam do momentu jego rozpuszczenia. Sos się zemulguje i zagęści. Na końcu wsypuję posiekaną
bazylię. Podaję na gorąco z
białym pieczywem.Przepis autorski.