ßßß Cookit - przepis na Cytrynowo-ziołowe risotto z jarmużem i porem

Cytrynowo-ziołowe risotto z jarmużem i porem

nazwa

Wykonanie

Kremowe risotto z przyjemnie wyczuwalną nutą cytryny i bardzo zdrowym jarmużem to propozycja lekkiego wakacyjnego obiadu, który zasmakuje zarówno dorosłym jak i najmłodszym. Polecam!
Składniki:
· 1 duża cebula
· por
· szklanka ryżu arborio
· 3 szklanki bulionu drobiowego/ warzywnego
· 200 g jarmużu
· sól
· pieprz
· 3 łyżki masła klarowanego
· skórka otarta z cytryny
· 125 g serka kremowego Arla Apetina czosnek i zioła
W garnku o szerokim dnie topimy łyżkę masła. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i por i czekamy aż warzywa się zeszklą. Dodajemy drobno posiekany jarmuż i chwilę smażymy. Dodajemy ryż i podsmażamy, aż się zeszkli. Wówczas całość zalewamy szklanką gotującego się bulionu. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodajemy kolejną porcję bulionu- bulion dodajemy do momentu aż ryż będzie al dente, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek kremowy czosnkowo-ziołowy. Dokładnie mieszamy.
Risotto doprawiamy skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/06/cytrynowo-zioowe-risotto-z-jarmuzem-i.html