Wykonanie
Kremowe risotto z przyjemnie wyczuwalną nutą
cytryny i bardzo zdrowym
jarmużem to propozycja lekkiego wakacyjnego obiadu, który zasmakuje zarówno dorosłym jak i najmłodszym. Polecam!Składniki:· 1 duża
cebula·
por· szklanka
ryżu arborio· 3 szklanki
bulionu drobiowego/ warzywnego· 200 g
jarmużu·
sól·
pieprz· 3 łyżki
masła klarowanego· skórka otarta z
cytryny· 125 g
serka kremowego Arla Apetina
czosnek i
ziołaW garnku o szerokim dnie topimy łyżkę
masła. Dodajemy drobno posiekaną
cebulkę i
por i czekamy aż warzywa się zeszklą. Dodajemy drobno posiekany
jarmuż i chwilę smażymy. Dodajemy
ryż i podsmażamy, aż się zeszkli. Wówczas całość zalewamy szklanką gotującego się
bulionu. Kiedy
ryż wchłonie cały płyn, dodajemy kolejną porcję
bulionu-
bulion dodajemy do momentu aż
ryż będzie al dente, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy
serek kremowy
czosnkowo-
ziołowy. Dokładnie mieszamy.Risotto doprawiamy skórką otartą z
cytryny,
solą i
pieprzem. Smacznego!