Zapraszam na pyszny deser bez pieczenia- bez cukru, ze zdrowych składników. Dwusmakowy i dwukolorowy krem jaglany na bazie mleka i serka twarogowego wspaniale komponuje się ze spodem przygotowanym w oparciu o namoczone w mlekunerkowce, których delikatny smak wzbogaciłam dodatkiem wafli ryżowych. Uzupełnieniem zdrowego deseru są oczywiście owoce- tym razem truskawki - i słodka zieleń w postaci listków stewii.Tak skomponowane ciastka na bazie mleka i twarożku to porcja zdrowia dla całej rodziny. Mleko i przetworymleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego posiłki, w tym małe słodkości, przygotowane z ich udziałem są niezwykle wartościowe dla naszego organizmu i powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej.Składniki (4 ciastka):Spód:· 1 wafel ryżowy wieloziarnisty BIO (10g)· 100 g nerkowców- niesolonych· 1/4 szklanki mleka· łyżka ksylitoluMasa jaglana:· 100 g kaszy jaglanej· łyżka masła· szklanka mleka + 4 łyżki· 2 łyżki puree daktylowego (kilka suszonych daktyli namoczonych w odrobinie mleka i zbelndowanych na gładką masę)· łyżeczka kakao· łyżeczka ksylitolu· łyżeczka ekstraktu waniliowego· 150 g serka twarogowego typu włoskiego zblendowanego z 2 łyżkami mleka· 4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki 100%· 1 wafel ryżowy wieloziarnisty BIO (10 g)· 4 kostki gorzkiej czekolady - 90% kakao· łyżeczka masła orzechowego BIO· 6 łyżek mleka· łyżeczka ksylitolu· kilka truskawek· 4 listki stewii1. Nerkowce moczymy w mleku przez około 2 godziny. Odcedzamy, a mlekospodnekrowców dodajemy do mleka, w którym będziemy gotować kaszę.2. Nerkowce blendujemy na gładką masę z łyżką ksylitolu. Do gładkiej masy dodajemy pokruszonego wafla ryżowego i dokładnie mieszamy.3. Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu z łyżką masła do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.4. Kaszę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy puree daktylowe i kakao. Do drugiej dodajemy ksylitol, 4 łyżki mleka i ekstrakt waniliowy. Obie masy blendujemy na gładkie kremy. Do jasnej waniliowej masy dodajemy serek i dokładnie mieszamy.5. Każdą z mas dzielimy na 4 równe części- przygotujemy 4 desery. Za pomocą ringa składamy desery.Na dnie wykładamy porcję masy z nerkowców i wafli ryżowych. Następnie porcję masy jaglano-czekoladowej. Kolejna będzie masa serow-jaglana. Na samym końcu wykładamy łyżeczkę dżemu z porzeczki. Zdejmujemy ring.6. Na wierzchu każdego deseru kruszymy 1/4 wafla ryżowego.7. Nad gorącą kąpielą wodną topimy czekoladę z masłem orzechowym, mlekiem i ksylitolem. Płynną polewą zdobimy każdy deser.8. Ciasta dekorujemy truskawkami i listkami setwii. Smacznego!Link do strony konkursowej