Wykonanie
Szybki i nieco zaskakujący deser na bazie
kaszy jaglanej z wielkopolskim
serem smażonym. Ukoronowaniem całości jest masa warzywno-owocowa, której tajemniczym składnikiem jest...
pomidor. Dokładnie tak. Wnosi do całości ciekawą nutkę
smakową. Zapewne Wam zasmakuje :) .Składniki na jaglany deser
serowy:· 3/4 szklanki
kaszy jaglanej· 1,5 szklanki
wody· szczypta
soli· 250 g wielkopolskiego
sera smażonego naturalnego· 3-4 łyżki podkarpackiego
miodu spadziowego (do smaku)· garść uprażonych pestek dyni· garść uprażonych
orzechów włoskichSkładniki na masę
śliwkowo-
pomidorową:· 1/2 dużego mięsistego
pomidora malinowego· 65 g
śliwek (waga po usunięciu pestek)· 3/4 łyżki
mąki ziemniaczanej· 3 łyżki zimnej
wody· ok. 2 łyżki podkarpackiego
miodu spadziowego (do smaku)· 1 łyżeczka domowego
cukru waniliowego· łyżka zimnego
masłaKaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dodajemy do niej wielkopolski
ser smażony i całość dokładnie blendujemy. Dosładzamy 3 łyżkami
miodu spadziowego. Dodajemy przesiekane
orzechy i
pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy.
Pomidora filetujemy,
śliwki pozbawiamy pestek.
Warzywa i owoce blendujemy na gładką masę razem z 2 łyżkami
miodu i
cukrem waniliowym. Całość zagotowujemy i zagęszczamy
mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodajemy do niej zimne
masło. Masę studzimy.Za pomocą specjalnej obręczy do serwowania dań składamy deserki. Z podanych proporcji powinniśmy przygotować ok. 4 desery. Na dno wykładamy 1/4 masy z
serowo-jaglanej- dokładnie ubijamy łyżką. Następnie na każdy deser wykładamy po łyżce masy
śliwkowo-pomidorowej. Zdejmujemy obręcz. Deser zdobimy
śliwkami i
orzechami włoskimi. Smacznego!