ßßß Cookit - przepis na Jaglany deser na wielkopolskim serze smażonym zwieńczony masą śliwkowo-pomidorową

Jaglany deser na wielkopolskim serze smażonym zwieńczony masą śliwkowo-pomidorową

nazwa

Wykonanie

Szybki i nieco zaskakujący deser na bazie kaszy jaglanej z wielkopolskim serem smażonym. Ukoronowaniem całości jest masa warzywno-owocowa, której tajemniczym składnikiem jest... pomidor. Dokładnie tak. Wnosi do całości ciekawą nutkę smakową. Zapewne Wam zasmakuje :) .
Składniki na jaglany deser serowy:
· 3/4 szklanki kaszy jaglanej
· 1,5 szklanki wody
· szczypta soli
· 250 g wielkopolskiego sera smażonego naturalnego
· 3-4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego (do smaku)
· garść uprażonych pestek dyni
· garść uprażonych orzechów włoskich
Składniki na masę śliwkowo-pomidorową:
· 1/2 dużego mięsistego pomidora malinowego
· 65 g śliwek (waga po usunięciu pestek)
· 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
· 3 łyżki zimnej wody
· ok. 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego (do smaku)
· 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
· łyżka zimnego masła
Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dodajemy do niej wielkopolski ser smażony i całość dokładnie blendujemy. Dosładzamy 3 łyżkami miodu spadziowego. Dodajemy przesiekane orzechy i pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy.
Pomidora filetujemy, śliwki pozbawiamy pestek. Warzywa i owoce blendujemy na gładką masę razem z 2 łyżkami miodu i cukrem waniliowym. Całość zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodajemy do niej zimne masło. Masę studzimy.
Za pomocą specjalnej obręczy do serwowania dań składamy deserki. Z podanych proporcji powinniśmy przygotować ok. 4 desery. Na dno wykładamy 1/4 masy z serowo-jaglanej- dokładnie ubijamy łyżką. Następnie na każdy deser wykładamy po łyżce masy śliwkowo-pomidorowej. Zdejmujemy obręcz. Deser zdobimy śliwkami i orzechami włoskimi. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/07/jaglany-deser-na-wielkopolskim-serze.html