ßßß Cookit - przepis na Kukurydza z ziołowym masłem

Kukurydza z ziołowym masłem

nazwa

Wykonanie

Proste, ale jakże zdrowe i smaczne danie. Wystarczy mieć dobre masełko ziołowe i ładną kolbę kukurydzy, by cieszyć się tą aromatyczną zakąską.
Składniki:
· 2 kolby kukurydzy
· 1/2 łyżeczki cukru
· 100 g miękkiego masła
· 4 łyżeczki pistacjowego pesto lub: 1 łyżeczka posiekanej bazylii, łyżeczka posiekanego oregano i łyżka posiekanej natki pietruszki
· pieprz i sól do smaku
Kukurydzę gotujemy do miękkości (ok. 20 - 25 minut) -do wody dajemy cukier. Kukurydzę solimy bezpośrednio na talerzu. Dzięki temu podczas gotowania nie stwardnieje. Gorącą kukurydzę podajemy z ziołowym masełkiem- najlepiej przygotować je nieco wcześniej. 100 g miękkiego masła łączymy albo z pistacjowym pesto, albo z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Zimne masło podajemy z gorącą kukurydzą.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/09/kukurydza-z-zioowym-masem.html