ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami

Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Czy może być coś lepszego od gruszek połączonych z wanilią i czekoladą? Zdecydowanie nie! Zapraszam więc na szybkie ciasto, które łączy wszystkie te smaki w harmonijną całość.
Składniki:
· 2 szklanki mąki pszennej
· 200 g miękkiego masła
· szklanka cukru
· 4 jajka
· czubata łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli
· duża łyżka kakao
· 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
· 2-3 duże, jędrne gruszki
· łyżeczka cukru brązowego
Na krem czekoladowy:
· krem czekoladowo-orzechowy -2 czubate łyżki
· 100 g miękkiego masła
· łyżeczka kakao
· czekoladowe paluszki pomarańczowe do dekoracji
Masło miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz jajka. Masę dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy ekstrakt waniliowy, do drugiej kakao. Obie masy dobrze mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na dno tortownicy wykładamy połowę ciemnego ciasta, dobrze rozsmarowujemy. Na czekoladowe ciasto wykładamy połowę ciasta jasnego. Czynność powtarzamy- na waniliowe ciasto wykładamy resztę ciasta czekoladowego, a na nie resztę jasnego. Gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, ale pozostawiamy skórkę. Wycinamy z nich ładne, cienkie łódeczki. Układamy koncentrycznie na cieście. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 50-60 minut, w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto dekorujemy kremem czekoladowym (miksujemy masło, krem czekoladowo-orzechowy oraz kakao) i czekoladowymi paluszkami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/09/ciasto-czekoladowo-waniliowe-z-gruszkami.html