Wykonanie
Czy może być coś lepszego od
gruszek połączonych z
wanilią i czekoladą? Zdecydowanie nie! Zapraszam więc na szybkie ciasto, które łączy wszystkie te smaki w harmonijną całość.


Składniki:· 2 szklanki
mąki pszennej· 200 g miękkiego
masła· szklanka
cukru· 4
jajka· czubata łyżeczka
proszku do pieczenia· szczypta
soli· duża łyżka
kakao· 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego· 2-3 duże, jędrne
gruszki· łyżeczka
cukru brązowegoNa
krem czekoladowy:·
krem czekoladowo-
orzechowy -2 czubate łyżki· 100 g miękkiego
masła· łyżeczka
kakao·
czekoladowe paluszki
pomarańczowe do dekoracji
Masło miksujemy z
cukrem, stopniowo dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
solą oraz
jajka. Masę dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy ekstrakt
waniliowy, do drugiej
kakao. Obie masy dobrze mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. Na dno tortownicy wykładamy połowę ciemnego ciasta, dobrze rozsmarowujemy. Na
czekoladowe ciasto wykładamy połowę ciasta jasnego. Czynność powtarzamy- na
waniliowe ciasto wykładamy resztę ciasta
czekoladowego, a na nie resztę jasnego.
Gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, ale pozostawiamy skórkę. Wycinamy z nich ładne, cienkie łódeczki. Układamy koncentrycznie na cieście. Posypujemy
brązowym cukrem. Pieczemy ok. 50-60 minut, w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto dekorujemy
kremem czekoladowym (miksujemy
masło,
krem czekoladowo-
orzechowy oraz
kakao) i czekoladowymi paluszkami. Smacznego!