Pierwsza w tym roku. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup, która jesienią często gości na moim stole. Wprawdzie mamy jeszcze lato, ale już teraz można delektować się jej smakiem. Polecam zwłaszcza z uprażonymi pestkami dyni- nie dość, że smaczne, to jeszcze zdrowe i przyjemnie chrupiące.Składniki:· ok. 1 , 5 kg dyni· cebula· 2 ziemniaki· gałka muszkatołowa· wywar warzywny- ok 1 litr· łyżka masła klarowanego· imbir· sok z cytryny· 200 ml kwaśnej śmietany 18%· podprażone pestki dyni· sól· pieprzZiemniaki kroimy w kostkę, cebulę w piórka- warzywa podsmażamy na patelni na łyżce masła. Dodajemy do gotującego się wywaru warzywnego. Dynię pokrojoną w kostkę podsmażamy i dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżo startym imbirem, sokiem z cytryny oraz sporą ilością gałki muszkatołowej- lubię jak jest wyczuwalna w zupie. Zaprawiamy śmietaną. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego!