ßßß Cookit - przepis na Gofrowe paluszki!

Gofrowe paluszki!

nazwa

Wykonanie

Kto obserwuje mój profil na Instagramie, ten już zapewne je widział.
Dziś powtórka, tym razem na śniadanie :)
Bez wątpienia te paluszki to teraz moje śniadanie nr 1!
Gryczane paluszki gofrowe z batata i owoców camu camu bio podane z jeżynami,
masłem orzechowym i musem z jeżyn
Gofry upiekłam w specjalnej, dwustronnej patelni Nordic Ware Waffle Dipper .
Możecie dostać ją w sklepie internetowym firmy Leduvel,
oficjalnego dystrybutora marki Nordic Ware .
[przepis autorski]
/1 porcja/
Składniki:
ok. 170 g puree z batata
pół szklanki mąki gryczanej
łyżeczka proszku z owoców camu camu
(można zastąpić innymi sproszkowanymi owocami)
dowolny aromat
50-80 ml naturalnego napoju sojowego Alpro (lub mleka)
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej (świetnie komponuje się z batatem)
jajko
szczypta proszku do pieczenia
olej kokosowy do nasmarowania patelni i łyżeczka do ciasta
Przygotowanie:
Puree zmiksować w malakserze wraz z mlekiem, proszkiem z owoców, aromatem, solą, gałką muszkatołową i jajkiem.
Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej kokosowy.
Obie strony patelni porządnie rozgrzać na dwóch palnikach na średnim ogniu.
Piec w natłuszczonej gofrownicy około 5 minut z jednej i około 3 z drugiej strony, przy czym w połowie pieczenia otworzyć gofrownicę na 10 sekund by para wodna się ulotniła.
Podawać z dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2015/09/gofrowe-paluszki.html