ßßß
Wegańskie pełnoziarniste mini calzone na greckiej oliwie z oliwek nadziane korzennym jabłkiem i organicznym cukrem z kwiatu kokosa podane z cukrem pudrem, truskawkowymi wegańskimi płatkami czekolady i pestkami granatu
/przepis autorski/65 g mąki pszennej pełnoziarnistej30 g mąki kokosowejok. 10 g świeżych drożdżyłyżeczka cukru pudru trzcinowegołyżka oliwy z oliwek100 g jogurtu sojowego waniliowegomleko sojowe do rozrobienia zaczynułyżeczka pasty waniliowejjabłko pokrojone w kostkę, podduszone z przyprawą korzenną i cukremdwie łyżki syropu klonowegorozpuszczony olej kokosowy do posmarowania pierożkówRobimy zaczyn - drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko i cukier puder. Odstawiamy na 15 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy duże kółeczka. D o środka wkładamy porządną łyżkę nadzienia i przykrywamy drugim kółkiem. Zlepiamy brzegi i dekorujemy za pomocą widelca, tworząc ząbki. Smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy póki ciepłe.