ßßß
Dzisiaj miałam ochotę na coś szybkiego i pysznego. Wróciłam z pracy bardzo zmęczona, cały dzień przy komputerze zrobił swoje. Miałam chęć od razu się położyć i zamknąć na chwilę oczy. Ale głód skutecznie o sobie przypomniał, więc powędrowałam do kuchni. Dostałam ostatnio troszkę jabłek, no to postanowiłam je wykorzystać. Zrobiłam takie placki z jabłkiem o smaku kokosowym.Uwielbiam kokos, więc moje placki są mocno kokosowe. Polecam Wam ten przepis, jest rewelacyjny. W taki sam sposób możemy zrobić plastry ananasa. Za oknem dzisiaj prawdziwa wiosna, słoneczko w końcu się pokazało. Niech już zostanie na dłużej :-)Zapraszam :-)Składniki:- 2 jajka- 2 jabłka- 1 czubata łyżka mąki pszennej- 1 czubata łyżka mąki kokosowej(od Naturalnie Zdrowe)- 1 łyżeczka c ukru z prawdziwą wanilią- 2 łyżeczki wiórków kokosowych- 1 łyżeczka cukru pudru- parę kropel soku z cytryny- olej kokosowy do smażenia- cukier puder do posypania placków- jogurt naturalny na wierzchWykonanie:Wbijamy jajka do miski i ubijamy trzepaczką, dodajemy mąkę pszenną i kokosową, cukier waniliowy, cukier marcepanowy, wiórki oraz sok z cytryny. Mieszamy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry i wydrążamy środek - mi wyszło z jednego jabłka 5 plastrów. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, plastry zanurzamy w cieście i smażymy na małym ogniu z dwóch stron do zarumienienia. Przekładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem i robimy kleksy z jogurtu. Porcja na 10 placków - w sam raz na 3 osoby.
