ßßß
SKŁADNIKI1,5 - 2 szklanki mąki4 łyżeczki cukru25 g drożdży1 szklanka ciepłego mleka1 duże jabłkoolej lub oliwa do smażeniacukier puder do posypania
JAK TO ZROBIĆDrożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i odrobiną mleka.(1) Mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy rozrobione drożdże, zagarniając troszkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.Obieramy jabłko i kroimy w drobną kostkę.(2) Jak drożdże podrosną i lekko opadną dodajemy pozostały cukier i ciepłe mleko.(3) Mieszamy na gładką masę i dodajemy jabłka, ponownie mieszamy.(4) Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Smażymy na rozgrzanym oleju.Racuchy posypujemy cukrem pudrem.
