ßßß
SKŁADNIKI1,5 - 2 szklanki mąki4 łyżeczki cukru25 g drożdży1 szklanka ciepłego mleka1 - 2 łodygi rabarbaruolej lub oliwa do smażeniacukier puder do posypaniaJAK TO ZROBIĆ(krok po kroku wg zdjęcia - post o racuchach z jabłkami)Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i odrobiną mleka. Mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy rozrobione drożdże, zagarniając troszkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.Jak drożdże podrosną i lekko opadną dodajemy pozostały cukier i ciepłe mleko.Mieszamy na gładką masę i dodajemy rabarbar, ponownie mieszamy.Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Smażymy na rozgrzanym oleju. Racuchy posypujemy cukrem pudrem.