ßßß Cookit - przepis na Wegańskie drożdżówki z bananem.

Wegańskie drożdżówki z bananem.

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta.
W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale.
Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan!
Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik.
Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny smak i są bardzo twarde.
Przed jedzeniem polecam namoczyć je i pozostawić na całą noc w mleku, np. kokosowym.
Mini drożdżówki podane z bananem, snackami z yaconu, orzechami tygrysimi i awokado
Ciekawi Was yacon i orzechy tygrysie?
Jeśli chcielibyście spróbować, to możecie dostać je w sklepie internetowym:
***
/przepis własny/
40 g mąki pszennej graham
10 g mąki ryżowej
25 g proteinowej mieszanki do wypieku ciasta (można zastąpić mąką)
ok. 10 g świeżych drożdży
pokrojony częściowo w kostkę, częściowo w plastry banan
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
70 g jogurtu sojowego waniliowego
mleko sojowe do rozrobienia zaczynu
łyżeczka pasty waniliowej
dwie łyżki syropu klonowego
rozpuszczony olej kokosowy do posmarowania drożdżówki
Robimy zaczyn - drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko i cukier puder. Odstawiamy na 15 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy dowolne bakalie i nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Smarujemy konfiturą, dekorujemy plasterkami gruszki i słonecznkiem, a następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy póki ciepła.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2016/01/mini-drozdzowki-z-bananem.html