Wykonanie

Naleśniki gryczane nadziane bio puree z
pistacji / karmelem klonowym (Biosyrop)/
serkiem z
białą czekoladą i
miodem ze spadzi iglastej (Ecoland) oraz duszonym w
maśle i
cynamonie jabłkiem podane z
wiśniami amarena w
syropie i
sosem karmelowym
Zgodnie z obietnicą dodaję przepis na "niepopękane" naleśniki :)Dodatek
sody oczyszczonej sprawia, że ciasto uzyskuje ciekawą, dziurkowaną strukturę.***WEGAŃSKIE NALEŚNIKI GRYCZANE/1 porcja/Składniki:
kasza gryczana biała (woreczek - 100 g)
wodakilka kropli
aromatu migdałowegoszczypta
soli1/3 łyżeczki
sodydowolne
mleko roślinnełyżka
oleju kokosowegoPrzygotowanie:
Kaszę zostawiam do namoczenia w wodzie przez całą noc.Następnego dnia odlewam
wodę i dodaję doń
mleka roślinnego,
oleju,
sody, aromatu i
soli.Całość miksuję aż do osiągnięcia konsystencji ciasta naleśnikowego.Smażę na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.Kolejne placki odkładam na stosik, żeby zmiękły i nie rozrywały się.Gdy ostygną, nadziewam ulubionymi dodatkami.Smacznego!