ßßß
Precle(6-8 porcji)Dzień 1.- 1/2 łyżeczki suchych drożdży- 250 g mąki pszennej typ 500 lub 550 - ja wybrałam ekologiczną- 5 g soli- 175 g wodyWszystkie składniki umieszczam w misce i dokładnie mieszam.Całość pozostawiam przykrytą bawełnianą ściereczką, w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok. 6 -12 h.Dzień 2.- 150 g mąki pszennej typ 500 lub 550- 1/2 łyżeczki suchych drożdży- 7 g drobnego cukru- 5 g soli- 50 ml mleka roślinnego - u mnie owsiane- 25 g płynnego oleju kokosowego- 70 ml wody- do posypania precli: makWszystkie składniki dodaję do zaczynu z poprzedniego dnia i zagniatam ciasto. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 1- 1 i 1/2 h.Ciasto dzielę na porcje (6 lub 8) i z każdej formuję wałek długości ok. 30 cm . Formuję rogale - roluję wałek w kształt serca, a potem zwijam oba końce ciasta i delikatnie przyklejam je do wierzchu precla.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam precle, zachowując kilka cm odległości (precle jeszcze urosną). Tak przygotowane precle przykrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na ok. 1 h.W czasie rośnięcia precli nagrzewam piekarnik do 250 st. C (najlepiej opcja góra-dół).Wyrośnięte precle lekko wysmaruje wodą i posypuję makiem - można zamiast maku użyć sezamu, soli morskiej, kminku, czarnuszki itd.Wstawiam precle do piekarnika i zmniejszam temperaturę do 230 st. C i piekę ok. 20 min (precle muszą się pięknie zarumienić).Upieczone studzę na kuchennej kratce.Smacznego!