ßßß Cookit - przepis na SEZAMOWY OMLET NA KALAFIOROWYM PUREE

SEZAMOWY OMLET NA KALAFIOROWYM PUREE

nazwa

Wykonanie

Tego jeszcze nie tutaj nie było - w końcu postanowiłam zaryzykować i przygotować słodkie śniadanie na bazie kalafiorowego puree . Naoglądałam się cudownie puszystych, kalafiorowych pancakesów na amerykańskich blogach i pomyślałam, że omlet też musi się udać! I tak też się stało - wyszedł niesamowicie puszysty i lekki jak chmurka. Przyznam, że trochę obawiałam się kalafiorowego zapachu i posmaku, ale przez dodatek tahini naturalnego do ciasta, nic nie było czuć. Dzięki semolinie i jajkom z zaufanego gospodarstwa omlet zyskał słoneczny kolor, a figa, ciemny syrop z agawy oraz słone pistacje dopełniły całości. Pycha!
Na pewno będę jeszcze eksperymentować z kalafiorem na słodko :)
Omlet na bazie kalafiorowego puree oraz naturalnego masła sezamowego bio podany z figą, ciemnym syropem z agawy bio i ekologicznymi pistacjami Symbio
/przepis autorski/
/1 porcja/
2 jajka
szczypta soli
płaska łyżka masła sezamowego bio
30 g semoliny (mąki z pszenicy durum)
duża różyczka kalafiora (100 g)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
bio masło klarowane ghee do smażenia
+
ekologiczne pistacje prażone i solone Symbio, figa, ciemny syrop z agawy bio do podania
Wszystkie składniki oprócz masła dokładnie zmiksować w blenderze.
Smażyć na dobrze natłuszczonej patelni, około 6 minut z jednej i około 3 minut z drugiej strony
(na małym ogniu, bez przykrycia).
Omlet dobrze się przewraca - ja robię to za pomocą silikonowej łopatki.
Po tym czasie zdjąć z patelni, udekorować i podawać póki ciepły.
Smacznego!
***
Ten przepis bierze udział w konkursie urodzinowym u Veggie :)
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/09/671-omlet-na-bazie-puree-z-kalafiora.html