ßßß Cookit - przepis na KOKOSOWE GOFRY WEGAŃSKIE

KOKOSOWE GOFRY WEGAŃSKIE

nazwa

Wykonanie

Wegańskie gofry były pierwszymi goframi, jakie kiedykolwiek zrobiłam, a było to ponad rok temu. Dziś postanowiłam przypomnieć sobie ich smak... i wiecie co? Są znacznie lepsze od tych jajecznych! Nawet mój tata, będąc w moim wieku, piekł sobie wyłącznie takie! Także jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, szczerze polecam :) Wychodzą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, a w dodatku pięknie odklejają się od gofrownicy i nie trzeba dodawać proszku do pieczenia ani sody... a pieką się tylko dwie minuty! Niemożliwe? A jednak!
Wegańskie gofry z mąki kokosowej i pszennej podane z suszonym ananasem, bananem, wiórkami kokosa, owocami leśnymi i jogurtem waniliowym z dodatkiem serka wiejskiego
/przepis autorski/
35 g mąki pszennej graham
35 g mąki kokosowej premium (nieodtłuszczonej)
45 g sojowego jogurtu waniliowego (może być inny)
40 ml wody gazowanej
szczypta soli
łyżka cukru pudru trzcinowego
kilka kropli aromatu migdałowego
40 ml waniliowego napoju sojowego
łyżka oleju kokosowego
Jogurt zmiksować z mąkami, solą i cukrem, dodać olej, aromat, wodę i napój sojowy. Smażyć w dobrze rozgrzanej gofrownicy do zrumienienia. (U mnie trwało to dwie minuty).
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/04/537-weganskie-gofry.html