Wykonanie
Wegańskie gofry były pierwszymi goframi, jakie kiedykolwiek zrobiłam, a było to ponad rok temu. Dziś postanowiłam przypomnieć sobie ich smak... i wiecie co? Są znacznie lepsze od tych jajecznych! Nawet mój tata, będąc w moim wieku, piekł sobie wyłącznie takie! Także jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, szczerze polecam :) Wychodzą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, a w dodatku pięknie odklejają się od gofrownicy i nie trzeba dodawać
proszku do pieczenia ani
sody... a pieką się tylko dwie minuty! Niemożliwe? A jednak!
Wegańskie gofry z
mąki kokosowej i pszennej podane z suszonym
ananasem,
bananem, wiórkami
kokosa,
owocami leśnymi i
jogurtem waniliowym z dodatkiem
serka wiejskiego/przepis autorski/35 g
mąki pszennej graham35 g
mąki kokosowej premium (nieodtłuszczonej)45 g
sojowego jogurtu waniliowego (może być inny)40 ml
wody gazowanejszczypta
soliłyżka
cukru pudru trzcinowegokilka kropli
aromatu migdałowego40 ml
waniliowego napoju sojowegołyżka
oleju kokosowegoJogurt zmiksować z
mąkami,
solą i
cukrem, dodać
olej, aromat,
wodę i
napój sojowy. Smażyć w dobrze rozgrzanej gofrownicy do zrumienienia. (U mnie trwało to dwie minuty).Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!