Wykonanie
Przez Marzena 10 grudnia 2017Składniki
mąka przenna z pełnego przemiału (lub
mąka orkiszowa) - 1 szklanka
olej kokosowy/masło
kokosowe - 1/2 szklanki
daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane
daktyle z
wodą) - 3/4 szklanki
brązowy cukier lub
kokosowy puder - 2 łyżki
vanilia - 1/2 łyżeczkiszczpta
solicukier kokosowy lub brązowy zmielony na puder do obtaczania
ciasteczek po upieczeniu. - 1/2 szklankinaisona chia - 1 łyżeczkaInstrukcjeWcześniej przygotowaną masę
daktylową miksujemy dokładnie w blenderze lub robocie kuchennym z
olejem kokosowym i
cukrem pudrem.Tostujemy
orzechy włoskie lub takie które akurat mamy w domu. Użyłam w tym przepisie pecans. Tostujemy albo w piekarniku (15 min w temp ok 180C) albo na suchej patelni. Po tostowaniu, siekamy na drobno i dodajemy je do masy masy
daktylwo-olejowej(punkt 1), mieszamy.Dodajemy
mąkę i resztę składników delikatnie mieszamy. Ciasto formujemy w długie rulony i kroimy albo wybieramy każdy inny kształt który nam pasuje.Pieczemy w temp 375F (200), 15 min.Po upieczeniu jeszcze ciepłe
casteczka obtaczamy w cukrze pudrze albo w
mące kokosowej.