ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka daktylowo-orzechowe

Ciasteczka daktylowo-orzechowe

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 10 grudnia 2017
Składniki
mąka przenna z pełnego przemiału (lub mąka orkiszowa) - 1 szklanka
olej kokosowy/masło kokosowe - 1/2 szklanki
daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 3/4 szklanki
brązowy cukier lub kokosowy puder - 2 łyżki
vanilia - 1/2 łyżeczki
szczpta soli
cukier kokosowy lub brązowy zmielony na puder do obtaczania ciasteczek po upieczeniu. - 1/2 szklanki
naisona chia - 1 łyżeczka
Instrukcje
Wcześniej przygotowaną masę daktylową miksujemy dokładnie w blenderze lub robocie kuchennym z olejem kokosowym i cukrem pudrem.
Tostujemy orzechy włoskie lub takie które akurat mamy w domu. Użyłam w tym przepisie pecans. Tostujemy albo w piekarniku (15 min w temp ok 180C) albo na suchej patelni. Po tostowaniu, siekamy na drobno i dodajemy je do masy masy daktylwo-olejowej(punkt 1), mieszamy.
Dodajemy mąkę i resztę składników delikatnie mieszamy. Ciasto formujemy w długie rulony i kroimy albo wybieramy każdy inny kształt który nam pasuje.
Pieczemy w temp 375F (200), 15 min.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe casteczka obtaczamy w cukrze pudrze albo w mące kokosowej.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/ciasteczka-daktylowo-orzechowe