ßßß Cookit - przepis na ŻYTNI OMLET Z RICOTTY

ŻYTNI OMLET Z RICOTTY

nazwa

Wykonanie

Był już omlet sernikowy i twarogowy, teraz czas na omlet z ricotty :) Puszysty i sycący, w smaku jak ricotta hotcakes z jajecznym posmakiem. Mimo tego, że zapomniałam ubić białek, i tak wyrósł całkiem przyzwoicie :) Zobaczyłam go niedawno u Klaudii, a do tego w lodówce stała ricotta ważna tylko do jutra. Nie było opcji, żeby nie wykorzystać jej właśnie w taki sposób :) Do powtórzenia, następnym razem z ubijaniem białek na pianę :)
Waniliowy* żytni omlet z ricotty z daktylową** nutą podany z gruszką, ricottą i cukrem pudrem trzcinowym
* ekstrakt waniliowy
** syrop daktylowy
/1 porcja/
/proporcje własne/
100 g ricotty
40 g mąki żytniej grubo mielonej z pełnego przemiału (może być zwykła żytnia razowa)
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)
łyżeczka syropu daktylowego
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 3 minut z każdej strony.
Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/03/484-puszysty-omlet-z-ricotty.html