ßßß Cookit - przepis na KOKOSOWY OMLET BISZKOPTOWY

KOKOSOWY OMLET BISZKOPTOWY

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy omlet jedzony w wirtualnym towarzystwie Marii :* jak i Ash :-)Wcześniej robiłam już omlet na mące kokosowej, z tym, że twarogowy. Co do zwykłego, biszkoptowego to miałam pewne obawy, czy wyjdzie. Na szczęście zarówno mój jak i dziewczyn prezentuje się zgodnie z zamierzeniami. Świetnie się przewracał i miał cudownie kokosowy posmak :)
Omlet z mąki kokosowej z otrębami żytnimi smażony na oleju z pestek słonecznika podany z duszoną w syropie klonowym żurawiną i siekanymi arachidami
Otręby Żytnie Sante są bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają również szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo.
Otręby żytnie są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta. W celu podniesienia walorów smakowych i odżywczych otrąb, poddane zostały one procesowi prażenia (otręby stabilizowane).
Otręby żytnie mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, do kanapek czy sałatek. Można ich również używać jako składnik panierek do dań obiadowych. Jeśli zapragniemy dodać je do jogurtu czy mleka również możemy być spokojni o smak i wartość odżywczą takiego połączenia.
Składniki:
2 jajka
łyżeczka stopionego masła
30 g mąki kokosowej
10 g otrąb żytnich
kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta sody
sól
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą sody i soli.
2. Żółtka zmiksować z mąką, otrębami, aromatem, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
3. Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.
4. Połączyć białko z ciastem.
5. Smażyć na bardzo małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.
6. Udekorować i jeść póki ciepły.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2013/11/373-omlet-kokosowy-na-wspolne-sniadanie.html