Wykonanie
Dzisiejszy omlet jedzony w wirtualnym towarzystwie
Marii :* jak i Ash :-)Wcześniej robiłam już omlet na
mące kokosowej, z tym, że
twarogowy. Co do zwykłego,
biszkoptowego to miałam pewne obawy, czy wyjdzie. Na szczęście zarówno mój jak i dziewczyn prezentuje się zgodnie z zamierzeniami. Świetnie się przewracał i miał cudownie
kokosowy posmak :)
Omlet z
mąki kokosowej z
otrębami żytnimi smażony na
oleju z pestek
słonecznika podany z duszoną w
syropie klonowym żurawiną i siekanymi arachidami
Otręby Żytnie Sante są bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają również szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo.
Otręby żytnie są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta. W celu podniesienia walorów
smakowych i odżywczych
otrąb, poddane zostały one procesowi prażenia (
otręby stabilizowane).
Otręby żytnie mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, do kanapek czy sałatek. Można ich również używać jako składnik panierek do dań obiadowych. Jeśli zapragniemy dodać je do
jogurtu czy
mleka również możemy być spokojni o smak i wartość odżywczą takiego połączenia.Składniki:2
jajkałyżeczka stopionego
masła30 g
mąki kokosowej10 g
otrąb żytnichkilka kropel
aromatu waniliowegoszczypta
sodysólpłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:1.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą
sody i
soli.2.
Żółtka zmiksować z
mąką,
otrębami, aromatem,
proszkiem do pieczenia i odrobiną
soli.3. Na patelni rozpuścić
masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.4. Połączyć
białko z
ciastem.5. Smażyć na bardzo małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.6. Udekorować i jeść
póki ciepły.Smacznego!