ßßß Cookit - przepis na Dyniowe pikelets

Dyniowe pikelets

nazwa

Wykonanie

Wczoraj kupiłam kawałek przeogromnej dyni i po raz pierwszy zrobiłam dzisiaj z niego puree - wcześniej nie chciałam się za nie zabierać, bo wydawało mi się, że to strasznie pracochłonne. Jakże wielkie więc było moje zdziwienie, gdy dzisiaj zrobiło się dosłownie w 5 minut. Zapach był tak cudownie maślany, że połowę zjadłam prosto z patelni. Od dziś dołączam do grona jego wielbicielek :)
Żytnie dyniowe pikelets z zarodkami pszennymi Sante podane z ubitym mleczkiem kokosowym i karmelizowaną w cukrze dark muscovado śliwką
Zarodki są najcenniejszą częścią ziarna, będąc źródłem substancji bioaktywnych. Na uwagę zasługuje m.in. zawartość błonnika pokarmowego (14%). Wśród witamin, które znajdują się w Zarodkach Pszennych należy wymienić: witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę PP czy kwas foliowy. Oprócz witamin są one również źródłem składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu i żelaza.
Zarodek, to część ziarna, z której wyrasta roślina. Mimo niewielkich rozmiarów, skondensowane są w nim wszystkie wartości odżywcze, których potrzebuje roślina by prawidłowo się rozwijać. Z tego względu można je określić mianem naturalnego koncentratu, pełnego witamin i składników odżywczych.
100 g puree z dyni
pół szklanki mąki żytniej razowej
łyżka zarodków pszennych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy
łyżeczka miodu
jajko
cynamon
kardamon
pieprz
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, zarodki, aromat, puree z dyni i miód.
Zmiksować na gładką masę i dodać przyprawy. Formować łyżką małe placuszki. Smażyć na natłuszczonej patelni około minuty z każdej strony.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2013/11/372-dyniowe-pikelets-z-karmelizowana.html