ßßß
Żytnie dyniowe pikelets z zarodkami pszennymi Sante podane z ubitym mleczkiem kokosowym i karmelizowaną w cukrze dark muscovado śliwką

Zarodki są najcenniejszą częścią ziarna, będąc źródłem substancji bioaktywnych. Na uwagę zasługuje m.in. zawartość błonnika pokarmowego (14%). Wśród witamin, które znajdują się w Zarodkach Pszennych należy wymienić: witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę PP czy kwas foliowy. Oprócz witamin są one również źródłem składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu i żelaza.Zarodek, to część ziarna, z której wyrasta roślina. Mimo niewielkich rozmiarów, skondensowane są w nim wszystkie wartości odżywcze, których potrzebuje roślina by prawidłowo się rozwijać. Z tego względu można je określić mianem naturalnego koncentratu, pełnego witamin i składników odżywczych.100 g puree z dynipół szklanki mąki żytniej razowejłyżka zarodków pszennychpół łyżeczki proszku do pieczeniaaromat pomarańczowyłyżeczka miodujajkocynamonkardamonpieprzMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, zarodki, aromat, puree z dyni i miód.Zmiksować na gładką masę i dodać przyprawy. Formować łyżką małe placuszki. Smażyć na natłuszczonej patelni około minuty z każdej strony.Smacznego!